Nederlandse huizenprijzen dalen in twee jaar tijd met ruim 6 procent, zegt DNB


De huizenprijzen gaan niet alleen komend jaar omlaag, maar hoogstwaarschijnlijk ook het jaar erna. In een nieuw rapport zegt De Nederlandsche Bank (DNB) te verwachten dat de huizenprijzen in twee jaar met meer dan 6 procent zullen dalen, terwijl de kosten van levensonderhoud in het algemeen duurder zullen worden.

Volgens de schatting zal de gemiddelde prijs de komende twee jaar elk met ruim 3 procent dalen. Dit betekent een forse bijstelling van de verwachtingen van DNB. Hun laatste analyse in juni voorspelde dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen. Ook de economen elders, bijvoorbeeld bij de Rabobank en ING, hadden pas in hun meest recente schattingen op een prijsdaling gerekend.

De grootste reden voor de prijsdaling is de stijging van de hypotheekrente. In de loop van het jaar is het tarief met ongeveer 3 procent gestegen. Hierdoor zijn mensen beperkter in de hoeveelheid geld die ze kunnen lenen om een ​​huis te kopen. Dat de hypotheekrente zo veel zou stijgen had DNB een half jaar geleden niet voorspeld. Ook blijft er voor veel mensen minder geld over om een ​​nieuwe woning te kopen door de hoge energiekosten.

Lees ook:  Politie breekt klimaatprotest Universiteit van Amsterdam uit, 30 arrestaties

De voorspelling is met meer voorzichtigheid gegeven dan normaal. Dit komt omdat de woningmarkt zich op dit moment op een keerpunt lijkt te bevinden. Volgens DNB kan het sentiment snel omslaan en kunnen prijzen tijdelijk sterker stijgen of dalen dan verwacht.

DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen ziet weinig reden tot zorg in de nieuwe prognose. Dat de huizenmarkt na jaren van prijsstijgingen afkoelt, is volgens hem ‘zeker wenselijk’. DNB denkt ook dat er niet zoveel huishoudens zullen zijn die hun hypotheek niet meer kunnen betalen als na de financiële crisis ruim tien jaar geleden.

Nederland heeft nog steeds een groot woningtekort. Het dichten van dat gat zou volgens Sleijpen langzamer kunnen gaan dan gehoopt. Door een combinatie van onzekerheid rond de huizenmarkt, hogere rentes en stijgende bouwkosten is het nu moeilijker om bouwprojecten van de grond te krijgen. DNB denkt dat investeringen in nieuwbouwwoningen onder druk komen te staan.

Ook de recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling voor stikstofemissies zal volgens DNB de komende jaren naar verwachting zorgen voor een afname van het aantal bouwvergunningen. Vorige maand besliste de rechter dat bouwprojecten niet automatisch tijdelijk toestemming krijgen om stikstof uit te stoten. Door deze uitspraak dreigen veel bouwplannen vertraging op te lopen.

Lees ook:  Medewerkers van De Bijenkorf Utrecht in staking; Winkels mogen niet open zijn

Plaats een reactie