Nederlandse consumenten maakten in 2022 een recordbedrag over via Tikkie


Nederlanders hebben in 2022 een recordbedrag overgemaakt via betaaldienst Tikkie. Volgens ABN AMRO, de bank achter de dienst voor mobiel betalen, zijn er 130 miljoen betalingen gedaan met Tikkie ter waarde van in totaal 5,5 miljard euro.

Daarmee laat 2022 het vorige record van vorig jaar ver achter zich. Mensen betaalden toen 4,2 miljard euro via ruim 100 miljoen tikkies. Een Tikkie wordt vaak gestuurd om uitgaven tussen een groep mensen te vereffenen, zoals voor diners of drankjes, dus de beperkingen in de horeca gedurende een groot deel van 2021 als reactie op de pandemie van het coronavirus verklaren waarschijnlijk een deel van het verschil.

“Ik denk dat dat er een onderdeel van zal zijn. Het klopt dat Tikkies meestal voedsel- of drankgerelateerd zijn”, zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing van Tikkie, over het verschil met vorig jaar. Tijdens de lockdowns door het coronavirus was er een dip in het aantal mobiele betalingen dat werd verzonden, hoewel de daling beperkt was, beweerde hij. “Maar dit jaar zagen we dat er meer betaald werd met de opening van de horeca, en ook carnaval en festivals die weer mochten.”

Lees ook:  Grote daling van de inflatie: 11,2% in november

Naast het einde van de coronaviruscrisis voegde Kensmil eraan toe dat steeds meer gebruikers zich aansluiten bij de betalingsdienst. Ook lag de gemiddelde uitkering dit jaar enkele euro’s hoger.

Het hoogste aantal verzonden Tikkies op één dag was op vrijdag 25 november. Er werden die dag bijna 530.000 Tikkies betaald, terwijl er op een gemiddelde dag zo’n 350.000 worden verzonden. Die dag speelde het Nederlands herenvoetbalelftal tegen Ecuador op het WK voetbal. Het was ook Black Friday, een dag die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten maar een plaats heeft ingenomen in het Nederlandse consumentisme, met winkels die kortingen geven voor de feestdagen.

Het zijn vooral inwoners die Tikkie gebruiken voor het versturen van betaalverzoeken, maar er maken ook meer bedrijven gebruik van. Ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal zakelijke gebruikers met een kwart tot 25.000, wat leidde tot de introductie van een zakelijke versie van de dienst. De snelheid waarmee mensen betalen is een mogelijk voordeel. Bijna negen van de tien Tikkies worden binnen een dag uitbetaald en ruim zes van de tien binnen een uur.

Lees ook:  Rechtbank Amsterdam test strafprocessen van 15 minuten

Plaats een reactie