Nederlandse computerchips gevonden in Iraanse killer-drones die werden gebruikt in de oorlog in Oekraïne


Iraanse wapendrones die in de oorlog in Oekraïne werden gebruikt, bevatten chips van Nederlandse bedrijven. Dat bevestigt de Britse onderzoeksorganisatie Conflict Armament Research (CAR), die verantwoordelijk is voor onderzoek naar westerse technologie in Iraanse drones, aan het AD.

Adjunct-directeur operaties bij Conflict Armament Research Damien Spleeters: “De meeste westerse componenten die we hebben gevonden, zijn gemaakt tussen 2020 en 2021. Daar zitten ook Nederlandse componenten tussen.”

In de zomer van dit jaar kregen de Nederlandse chipbedrijven NXP en Nexperia het bericht dat hun chips waren gevonden in Russische drones. Een andere Britse onderzoeksorganisatie, Rusi, vond vervolgens in 10 van de 27 onderzochte Russische voorwerpen componenten van Nederlandse oorsprong. Dit waren onder meer druksensoren van wasmachines.

Nu blijkt dat er ook chips van Nederlandse bedrijven zijn gevonden in Iraanse wapendrones die door de Russen worden gebruikt. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian gaf zaterdag toe dat het een beperkt aantal drones aan Rusland had geleverd “maanden voordat de oorlog in Oekraïne begon”. Naar verluidt heeft Oekraïne er echter meer dan 200 in een maand tijd gevonden.

Lees ook:  Hoog energielabel steeds belangrijker voor woningzoekenden: Kadaster

In oktober van dit jaar arresteerden de Nederlandse autoriteiten een man wegens het overtreden van Russische sancties bij microchipdeals. De onderzoekers dachten dat hij de microchips aan bedrijven en andere entiteiten in Rusland leverde.

Plaats een reactie