Nederlandse cameraploeg aangevallen tijdens kolenmijnprotest in Duitsland


Een cameraploeg van de Nederlandse omroep PowNed is zaterdag aangevallen door een groep activisten bij het protest tegen bruinkoolwinning in het Duitse Lützerath. Dat zegt PowNed-voorzitter Dominique Weesie, die een eerder bericht van de NOS bevestigt. Naar aanleiding hiervan heeft de omroep een klacht ingediend.

De actievoerders droegen een vlag van de extreemlinkse Antifa-beweging, meldt de NOS. De cameraman in kwestie verwondde zijn hand en de camera was beschadigd, maar verder bleven de cameraman en de verslaggever ongedeerd.

Niet alleen het PowNed-team werd aangevallen, zei Weesie. “Het was niet specifiek tegen ons gericht, maar eigenlijk werden alle journalisten die daar aanwezig waren met stenen bekogeld”, zegt de omroeporganisatie tegen de NOS.

Verder zei verslaggever Mark Baanders op sociale media dat ze werden beledigd en nazi’s werden genoemd omdat ze van de pers waren en fysieke aanvallen, zoals schoppen, hebben meegemaakt, meldt de NOS.

Beelden van de aanslag op de Nederlandse cameraploeg van PowNed zijn gemaakt door een journalist van de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung.

Later legde de Duitse journalistenvereniging DJV een verklaring af op twitter en zei de intimidatie te veroordelen. “Gratis nieuwsgaring vanuit Lützerath is noodzakelijk en moet gegarandeerd worden”, meldt de organisatie. “Het aanvallen of belemmeren van de pers is geen klein vergrijp.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich nu zorgen dat journalisten te vaak niet gerespecteerd worden als onafhankelijke waarnemers bij grote demonstraties. Dat meldt NVJ-secretaris Thomas Bruning naar aanleiding van de aanval op een cameraploeg van PowNed bij het protest tegen de bruinkoolwinning in het Duitse Lützerath, net over de grens bij Roermond.

Lees ook:  Amersfoortse chef vindt zijn eerste parel na 32 jaar werken met oesters

“Het is heel triest en zorgwekkend dat journalisten steeds minder gerespecteerd worden als onafhankelijke waarnemers”, aldus Bruning. Hij sprak van een “ernstig vergrijp”. Dit bewijst dat de obstructie van journalisten uit alle hoeken van de samenleving komt: boeren en coronademonstranten, maar ook antifascisten. Al die groeperingen zouden beter moeten weten en de pers vrij spel moeten geven om hun werk uit te voeren. om te oefenen.”Plaats een reactie