Nederlands parlementslid wil necrofilie strafbaar stellen


Een meerderheid in de Tweede Kamer wil necrofilie – seksuele handelingen met menselijke resten – strafbaar stellen. Het is momenteel niet illegaal in Nederland. Hoewel minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie) positief staat tegenover het idee, raadde ze de motie van de PVV toch af.

De PVV diende alsnog de motie in en kreeg steunbetuigingen van coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PvdA, SP en SGP – een ruime meerderheid in het parlement.

Necrofilie is “een ernstige aantasting van de lichamelijke integriteit van de overledene”, zei PVV-Kamerlid Lilian Helder in het Kamerdebat over seksueel geweld en seksueel misbruik van kinderen, waar ze de motie indiende. Ze wil dat necrofilie wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht of in het wetsvoorstel zedendelicten, waar het kabinet momenteel aan werkt.

Tijdens het debat werd al geconcludeerd dat die laatste optie het wetsvoorstel zou vertragen, en dat wil de Kamer niet. Yeşilgöz had Helder gevraagd de motie uit te stellen omdat ze een “positieve grondhouding” heeft om necrofilie strafbaar te stellen, maar eerst onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) wil afwachten. Die verwacht ze in maart, waarna de minister een ‘integrale beleidsafweging’ kan maken.

Lees ook:  Pro-Russische hackers Killnet achter cyberaanval Groningen ziekenhuis

Een aangenomen motie staat de minister niet in de weg, aldus Helder. Ze zal de motie niet tegenhouden. De Tweede Kamer stemt er dinsdag officieel over.

Plaats een reactie