Nederlands natuurgebied mag de wolven die er leven niet vangen of doden


Het is de directie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe niet toegestaan ​​de in het park levende roedel wolven te vangen of te doden. De directie vroeg hiervoor toestemming aan de provincie Gelderland en zei dat de wolven alle moeflons in het park doden. De moeflonkudde is gehalveerd sinds de wolven zich in het park vestigden, beweerde het management.

Maar Gelderland zal het vangen of doden van de roofdieren niet toestaan ​​omdat wolven een beschermde diersoort zijn in Europa. Het parkmanagement zal een andere oplossing moeten zoeken, aldus de provincie.

Een paar wolven vestigden zich in het park en kregen jongen. Een van die jonge wolven is tam geworden en komt dicht bij mensen. De provincie wil het dier weer schuw maken door met paintballs te schieten, maar dierenrechtenorganisatie Faunabescherming is tegen. De rechtbank in Utrecht behandelt de zaak later woensdag.

Het parkmanagement is tegen wolven in het park. De Hoge Veluwe sloot alle hekken en wildpassages rond het park toen in 2019 voor het eerst wolven op de Veluwe verschenen om de roofdieren buiten te houden. Die poorten zijn nog steeds gesloten, maar de wolven hebben er een weg omheen gevonden. Volgens de parkdirectie zijn de dieren met opzet losgelaten in het park. De Funabescherming beweert dat het parkmanagement toen met opzet de wolven is gaan voeren om ze te temmen, zodat ze een probleem zouden worden dat volgens het huidige Wolvenplan van de provincie kan worden aangepakt.

Lees ook:  Nederland investeert tot 2040 € 227 miljoen in duurzame landbouw

Gelderland wil indien nodig meer mogelijkheden om probleemwolven aan te pakken. De provincie heeft minister Christianne van der Wal gevraagd in te grijpen. “Gelderland maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de wolvenpopulatie gezien de maatschappelijke onrust”, aldus de provincie. “We moeten weer leren leven met de wolf.”

Begin volgend jaar wordt een nieuw Wolfplan voor alle provincies verwacht. Er zullen waarschijnlijk ook meer maatregelen komen om de wolf in Nederland te managen.

Plaats een reactie