Nederlands consumentenvertrouwen zakt naar nieuw laagterecord; Bedrijven trekken investeringen terug

Image source - Pexels.com


Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in augustus verder gedaald en heeft een nieuw dieptepunt bereikt voor het oordeel van consumenten over de economie en hun persoonlijke financiële situatie. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het consumentenvertrouwen voor de vierde maand op rij een dieptepunt bereikt.

De indicator die het CBS gebruikt om het vertrouwen te meten was in augustus min-54. Dat is ruim onder het gemiddelde van min-9. Ook de deelindicator die zich bezighoudt met het economisch klimaat en andere factoren werd negatief. Bovendien zijn consumenten ook minder bereid om aankopen te doen, wat een nieuw dieptepunt is. Dit hangt mogelijk samen met stijgende prijzen en de daarmee gepaard gaande daling van de koopkracht.

Het consumentenvertrouwen bereikte zijn hoogste punt ooit in januari 2000. Toen stond de meter op plus-36.

Consumenten zijn nog nooit zo pessimistisch geweest over de afgelopen 12 maanden van de economie en het komende jaar sinds de metingen begonnen in 1986. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde, aldus het CBS.

Ondertussen worden ook bedrijven in Nederland steeds minder enthousiast als het gaat om het doen van nieuwe investeringen. Het CBS doet regelmatig onderzoek naar de investeringscondities en constateert dat het sentiment onder ondernemers in augustus is afgenomen ten opzichte van juni. Dit komt vooral door de stijging van de rente en het dalende consumentenvertrouwen.

Bedrijven investeerden in juni iets meer dan een jaar eerder, blijkt uit de laatste cijfers. De stijging is vooral te danken aan de extra investeringen in vliegtuigen, schepen, woningen, gebouwen en machines. De totale investeringen stegen met 8,2 procent op jaarbasis. May had ook winst laten zien.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?