Nederlands ambassadepersoneel in Irak geëvacueerd vanwege politieke onrust

Image source - Pexels.com


Voor hun veiligheid werken en verblijven de medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad tijdelijk in de Duitse ambassade elders in de stad. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De veiligheidssituatie in het land is verder verslechterd en het ministerie heeft vanwege de politieke onrust het reisadvies aangescherpt.

De Nederlandse ambassade ligt midden in de Internationale Zone, ook wel de groene zone genoemd. “Het is daar momenteel erg onrustig; Rondom de compound vinden vuurgevechten plaats. De Duitse ambassade ligt ver buiten dit gebied. Zodra het weer veilig is, gaan de medewerkers terug naar de Nederlandse ambassade”, aldus het ministerie.

Voor het grootste deel van Irak, inclusief Bagdad, is het reisadvies al lang rood. Dat betekent: reis er niet heen, wat uw situatie ook is. Het ministerie gaf nu ook rood reisadvies aan de stad Basra, dat voorheen oranje was.

“De Nederlanders in deze rode gebieden worden nogmaals dringend opgeroepen om het land te verlaten als dat veilig kan. Deze oproep was al van toepassing en we herhalen hem nu”, aldus het ministerie. “Daar zijn grote veiligheidsrisico’s. Stel je beslissing om te vertrekken niet uit tot het laatste moment.” Het ministerie benadrukte dat de ambassade Nederlanders die besluiten in Irak te blijven waarschijnlijk niet kan helpen als de veiligheidssituatie verder verslechtert.

Het ministerie meldt ook dat er op veel plaatsen in Irak gewelddadige demonstraties plaatsvinden en dat vanaf maandag vanaf 19:00 uur lokale tijd in het hele land een verbod geldt op straat. “Vermijd deze demonstraties en bijeenkomsten. Alle toegangswegen van en naar de hoofdstad Bagdad zijn afgesloten”, aldus het ministerie.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei op Twitter dat hij de situatie ‘nauwlettend in de gaten houdt’. “Ik leef heel erg mee met onze collega’s van Buitenlandse Zaken”, twitterde hij. “Mijn gedachten gaan uit naar de Irakezen die vandaag hun dierbaren hebben verloren.”

Maandag braken nieuwe rellen uit in Bagdad nadat de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr zijn ontslag uit de politiek had aangekondigd. Regelmatig zouden automatische wapens minstens zeven mortiergranaten hebben afgevuurd in de groene zone van de hoofdstad, waar naast de Nederlandse ambassade ook andere overheidsinstellingen en het parlementsgebouw zijn gevestigd. Demonstranten braken daar ook een regeringspaleis binnen. Artsen meldden maandagavond dat minstens 12 aanhangers van Sadr zijn gedood en 270 andere demonstranten gewond zijn geraakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?