Nederland zou overwegen om Oekraïne te helpen met F-16 gevechtsvliegtuigen, Leopard 2 tanks


Het Nederlandse kabinet zal kijken naar de levering van F-16 straaljagers aan Oekraïne als de regering van Kiev daarom vraagt. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei donderdag tijdens een Kamerdebat dat het kabinet zo’n verzoek met “open vizier” zal bekijken. Minister Kajsa Ollongren van Defensie zei in Davos ook dat Nederland bereid is mee te betalen voor moderne Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. “Dat is zeker iets dat we willen doen”, zei ze tegen Bloomberg.

Hoekstra zei dat er “geen taboes” zijn voor de levering van regulier materieel. Sjoerd Sjoerdsma (D66) vroeg het kabinet om F16’s en infanteriegevechtsvoertuigen te leveren aan de Oekraïense krijgsmacht. Velen vrezen dat Rusland de komende maanden opnieuw een groot offensief zal lanceren.

Volgens Hoekstra stuurt Nederland alleen spullen waar Oekraïne om vraagt. Kiev heeft momenteel vooral zware wapens nodig. Het land vraagt ​​al geruime tijd om moderne gevechtstanks. Polen en Finland willen de Duitse Leopard 2-tanks sturen, maar daarvoor hebben ze toestemming van Duitsland nodig.

Lees ook:  Moordcommando veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf; Drie verdachten vrijgesproken

Berlijn is aan het wankelen. De Duitse regering staat onder zware druk om deze tanks naar Oekraïne te laten gaan. Nederland is bereid mee te betalen om de tanks in Oekraïne te krijgen, zei Ollongern in Davos, maar de levering moet plaatsvinden binnen een Europese of NAVO-coalitie.

“We wachten op het Duitse standpunt hierover, maar ik ben er voorstander van om te proberen een oplossing te vinden en tanks naar Oekraïne te sturen”, zei Ollongren tegen Bloomberg. “Elke keer hebben we laten zien dat we samen in staat zijn om Oekraïne te bieden wat ze nodig hebben.”Plaats een reactie