Nederland wil meer aandacht voor Rusland die kinderen uit Oekraïne ontvoert


Nederland en Duitsland willen veel meer aandacht voor Russen die kinderen ontvoeren in het bezette oosten van Oekraïne. “Het gaat om tienduizenden kinderen”, zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. De wereld moet meer aandacht besteden aan deze ‘verachtelijke misdaden’.

Hoekstra maakte een initiatief om dat te bereiken bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock, die maandag Den Haag bezocht. De daders moeten voor de rechter worden gebracht, aldus de minister.

De kinderen zijn “illegaal ontvoerd uit de door Rusland geannexeerde gebieden en ter adoptie afgestaan”, zei Baerbock. Er is weinig zicht op wat er in deze bezette gebieden gebeurt, “Maar het lot van de kinderen mag niet vergeten worden.”

Lees ook:  De memoires van prins Harry de #1 bestseller van Nederland deze week

De Nederlandse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken willen internationaal meer aandacht voor dit onderwerp en zullen daarvoor samenwerken met de Verenigde Naties, de OVSE en het Internationaal Strafhof. De betrokken kinderen moeten worden herenigd met hun ouders, daders moeten ter verantwoording worden geroepen en de kinderen moeten psychologische hulp krijgen, zei Baerbock.

“Dit bewuste beleid van de Russen scheurt families uit elkaar en traumatiseert kinderen. Het is wreed en onmenselijk”, aldus Hoekstra. “Rusland moet een einde maken aan deze criminele praktijken.”

De Duitse minister wilde verder niet ingaan op de mogelijke levering van moderne gevechtstanks aan Oekraïne. Er is veel internationale druk op de Duitse regering om dit toe te staan. Het onderwerp komt vrijdag opnieuw aan de orde tijdens een bijeenkomst in Ramstein, Duitsland.

Polen en Finland zijn al overeengekomen om enkele van hun in Duitsland gemaakte Leopard 2-gevechtstanks aan Oekraïne te schenken. De Duitse regering moet daarvoor toestemming geven, maar bondskanselier Olaf Scholz lijkt aarzelend. “De discussie is nog gaande”, zei Baerbock.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Hoekstra maakte duidelijk dat de wereld Oekraïne met meer wapens moet blijven steunen. “Het is ons glashelder dat wat we ook doen, de enige manier om dit conflict op te lossen is op het slagveld. Er zijn dus meer wapens nodig. Als we onze inzet pauzeren, stoppen of beperken, is alles wat we tot nu toe hebben gedaan voor niets geweest.”

Nederland heeft de Oekraïense krijgsmacht al voor zo’n 1 miljard euro aan militair materieel geleverd. Een deel daarvan gebeurde samen met Duitsland, zoals de levering van gepantserde houwitsers.Plaats een reactie