Nederland verslaat Zuid-Korea om een ​​halve finale tegen België op te zetten


Nederland bereikte woensdag de halve finale van de FIH Hockey World Cup Heren 2023 door Zuid-Korea met 5-1 te verslaan. Oranje treft nu regerend wereldkampioen België in de halve finale op vrijdag in een herkansing van de WK-finale van 2018.

Zuid-Korea verraste velen door Argentinië in de laatste ronde te verslaan in een shootout tegen Nederland. In zijn interview voorafgaand aan de wedstrijd gaf bondscoach Jeroen Delmee toe dat hij verwachtte de Argentijnen te ontmoeten. Korea heeft een zeer ervaren ploeg, met een gemiddelde leeftijd rond de dertig.

De wedstrijd begon spannend, waarbij de Zuid-Koreanen een veel uitdagendere tegenstander bleken te zijn dan Nederland eerder had gezien in dit toernooi. Terrance Pieters kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd voor Oranje, maar de Koreaanse keeper redde zijn poging. Korea kwam bijna verrassend op voorsprong nadat een gevaarlijke voorzet van Sunghyun Kim ternauwernood naast het doel werd getikt door Derck de Vilder.

Lees ook:  Banken hebben sinds 2001 93 procent van de filialen gesloten

De Nederlandse aanvoerder Thierry Brinkman stond op toen zijn team hem het hardst nodig had. Hij dribbelde langs twee spelers voordat hij de bal naar het midden liet gaan, waardoor Koen Bijen het snelst reageerde en Delmee’s ploeg op voorsprong zette.
De wedstrijd werd met nog tweeënhalve minuut in de eerste helft gestaakt nadat een schot uit een Koreaanse hoekschop ertoe leidde dat de bal in het gezicht van de scheidsrechter werd afgebogen. Er was een vervanger aanwezig die na een pauze van een paar minuten de plaats van de scheidsrechter innam.

Bijen maakte er kort na rust twee van nadat hij weer het snelst reageerde op een schot om binnen te tikken. Met nog negen en een halve minuut te gaan in het derde kwart, begon Nederland de Koreanen achter zich te laten toen Justen Blok net zijn tweede doelpunt ooit scoorde voor de kant na een knappe pass van Jip Jansen om er 3-0 van te maken

Lees ook:  Verdachte van dodelijke schietpartij in winkelcentrum nog steeds voortvluchtig

Het vierde doelpunt voor Oranje komt op naam van Steijn van Heijningen, maar zelfs de 25-jarige zal begrijpen dat er een geluksfactor in zat. Zijn voorzet werd door een verdediger van de oppositie in het Koreaanse net getikt. Ondanks de achterstand was Zuid-Korea geen lachertje, en dat hebben ze bewezen door als eerste team te scoren tegen Nederland in dit toernooi. Inwoo See controleerde de bal goed voordat hij een schot langs Pirmin Blaak in het Nederlandse doel knalde.

Oranje kreeg echter het laatste doelpunt van de wedstrijd toen Teun Beins er vijf maakte uit een hoekschop. Ze treffen nu vrijdag België in Bhubaneswar. Na een shootout versloeg België in 2018 Nederland in de WK-finale.

Plaats een reactie