Nederland veroordeelt het verbod van de Taliban op vrouwen die bij ngo’s werken


De Nederlandse regering heeft het besluit van de Taliban in Afghanistan veroordeeld om vrouwen niet langer te laten werken voor niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag haar reactie in het Engels op Twitter gepubliceerd.

“Nederland veroordeelt krachtig het besluit van de Taliban in Afghanistan om vrouwelijke hulpverleners te verbieden hun werk te doen”, schrijft het ministerie. “Vrouwen zijn een cruciaal onderdeel van humanitair werk. Deze beslissing kan verschrikkelijke gevolgen hebben voor miljoenen Afghaanse mensen die al een moeilijke winter tegemoet gaan.”

Het ministerie van Economische Zaken van de Taliban kondigde aan dat de vrouwelijke werknemers van lokale en buitenlandse niet-gouvernementele organisaties die in Afghanistan actief zijn, “tot nader order” niet naar hun werk mogen gaan. Het ministerie beweerde dat het verbod nodig was omdat het beweerde dat sommige vrouwen die voor ngo’s werken, zich niet houden aan de strikte interpretatie van de islamitische kledingvoorschriften door de Taliban.

Lees ook:  Medewerkers van De Bijenkorf Utrecht in staking; Winkels mogen niet open zijn

In de brief waarin het ministerie zijn beslissing bekendmaakte, stond dat er klachten waren over het niet naleven van de dresscode. Organisaties die zich niet aan de regel houden, verliezen hun vergunning om in het land te opereren. Het gaat om meer dan 180 nationale en internationale ngo’s.

De fundamentalistische regering besloot vorige week ook om vrouwen de toegang tot universiteiten en ander hoger onderwijs te ontzeggen omdat ze zich niet aan de dresscode hielden en contact hadden met mannelijke studenten. Het verbod werd in veel delen van de wereld veroordeeld en leidde tot kritiek en protesten in Afghanistan zelf.

Plaats een reactie