Nederland trekt 2,5 miljard euro uit voor steun aan Oekraïne in 2023


Het kabinet reserveert volgend jaar 2,5 miljard euro steun voor Oekraïne. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag bekend na een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelensky. Waar het geld precies aan zal worden besteed, is nog niet bekend, dat zal worden bepaald door de behoeften van de regering in Kiev.

“De regering verwacht dat dit bedrag nodig zal zijn om militaire hulp te verlenen, essentiële herstel- en wederopbouwactiviteiten te ondersteunen en financieel bij te dragen aan de strijd tegen straffeloosheid”, aldus het kabinet in een verklaring op vrijdag. “Het besluit van de Nederlandse regering om geld beschikbaar te stellen, geeft nu een duidelijke boodschap af van onverminderde solidariteit met de bevolking van Oekraïne, die zo lang mogelijk kan rekenen op voorspelbare Nederlandse steun.”

Nederland steunt Oekraïne sinds het begin van de oorlog op diplomatiek, humanitair en militair gebied. Er is dit jaar bijna een miljard euro aan militaire hulp verzonden. Dit omvatte gepantserde houwitsers, luchtafweerraketten, munitie en radarapparatuur. In het begin kwam een ​​groot deel uit de bestaande voorraad van de Nederlandse krijgsmacht, maar nu koopt Nederland ook rechtstreeks wapens en ander materieel voor Oekraïne in bij fabrikanten.

Lees ook:  Rutte en Nederlandse bisschoppen reageren op overleden emeritus paus Benedictus XVI

Ook trainen Nederlandse militairen de Oekraïense strijdkrachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Ook militair materieel van de Oekraïners wordt door Nederland onderhouden. Veel hiervan wordt uitgevoerd in samenwerking met andere Europese landen.

Om het land de winter door te helpen, kondigde het kabinet eerder aan 180 miljoen euro uit te trekken. Het geld is bedoeld voor het opknappen van het stroomnet en andere behoeften. Het elektriciteitsnet ligt constant onder vuur van de Russen.

Oekraïne vecht al meer dan tien maanden tegen het Russische leger. Op 24 februari viel Rusland zijn buurland binnen. Na aanvankelijke successen moesten de Russen zich al snel terugtrekken. Eerst trokken de Russen zich terug rond Kiev, later werden ze verdreven uit delen van Oost- en Zuid-Oekraïne

Plaats een reactie