Nederland stopt met het aanbieden van Covid-vaccins aan de meeste kinderen onder de 12 jaar


Gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen zich in Nederland niet meer laten vaccineren tegen het coronavirus. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen alsnog de prik aangeboden, zo maakte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid bekend. Hij nam daarmee het advies van de Gezondheidsraad over.

Vanaf 23 februari kunnen ouders voor een kind in deze leeftijdsgroep geen afspraak meer maken voor vaccinatie zonder verwijzing van een arts. Afspraken die in de tussentijd gepland staan, ook na 23 februari, kunnen doorgaan zoals gepland. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die al een afspraak hebben voor hun tweede vaccinatie. “Zij kunnen de basisreeks compleet maken.” Ze worden niet opgeroepen voor herhalings- of boostershots.

Kinderen met andere medische problemen die het coronavirus voor hen gevaarlijker maken, kunnen zich blijven laten vaccineren tegen Covid-19. Ze kunnen ook een herhalingsopname krijgen.

Sinds december 2021 kunnen alle kinderen van 5 t/m 11 jaar zich laten vaccineren tegen Covid-19. De Gezondheidsraad oordeelde destijds dat het vaccin een meerwaarde had omdat het kon beschermen tegen MIS-C – een zeldzame maar ernstige aandoening waar kinderen na hun eerste besmetting met het coronavirus mee te maken kunnen krijgen.

Lees ook:  Geen Nederlandse kabinetsleden aanwezig bij WK-wedstrijd Oranje - USA

De meeste kinderen in Nederland hebben nu minimaal één keer het coronavirus gehad. En de kans op MIS-C is kleiner bij de momenteel dominante Omicron-variant van het virus, stelt de Gezondheidsraad in advies aan de regering van 10 januari. Dat maakt het nut van het vaccineren van jonge kinderen “beperkt”.

Plaats een reactie