Nederland staat op plaats 32 op de lijst van de beste keukens ter wereld


Aan het einde van het jaar heeft de TasteAtlas, bekend als culinaire gids voor de internationale keuken, een lijst samengesteld van de beste keukens ter wereld, online gerangschikt op basis van stemmen van het publiek. Daar behaalde Nederland de 32e plaats van de 95 en versloeg daarmee Oostenrijk, het mekka van gebak en cake, dat 33e werd achter het Stroopwafelland. Toch kon Nederland niet winnen van België (31e), of zelfs van het Verenigd Koninkrijk (29e), dat meer bekend staat om zijn wisselende premiers dan om zijn verfijnde keuken.

Italië, Griekenland, Spanje, Japan en India maakten de top vijf compleet, terwijl IJsland, Canada, Letland, Marokko en Noorwegen gerangschikt waren van 90 tot en met 95. De ranglijst maakte ook voor eens en voor altijd duidelijk onder voedselliefhebbers dat Parmigiano Gouda verslaat.

Het is echter verrassend dat Nederland met zijn “traditionele keuken” de 32e plaats heeft gehaald van ’s werelds top 95 keukens, aangezien geen enkel Nederlands gerecht werd genoemd op de lijst van “100 beste traditionele gerechten ter wereld in 2022”. Nu rijst de vraag, waarvoor heeft de Nederlandse keuken precies de 32e plaats verdiend?

Lees ook:  Oostenrijk start strafrechtelijk onderzoek naar de dood van een Nederlandse skiër op een ijzige helling

Volgens TasteAtlas stemde het publiek vooral op twee culinaire ‘smaakpolen’ van Nederlanders, namelijk kaas en zoet-vet. Dit waren de oude klassiekers zoals Old Amsterdam, Hollandse Geitenkaas, Gouda Holland of de zoete ontbijtgarnituren, zoals Pannekoek en Poffertjes.

In de categorie ‘Best beoordeelde straatvoedsel ter wereld’ stonden de immer populaire poffertjes op de 97e plaats van de 100. De kleine, ronde pannenkoeken gemaakt van boekweitmeel haalden net de lijst en versloegen de populaire Poolse aardappelpannenkoekjes “placki ziemniaczane”. “, die op een na laatste kwam. Traditioneel worden poffertjes gegarneerd met gesmolten boter en poedersuiker en zouden ze afkomstig zijn uit de Nederlandse abdij. Daar werden ze gebruikt als een soort communiegastheer en werden ze steeds populairder onder kerkgangers totdat ze hun plaats vonden als zoet tussendoortje bij de Nederlanders.

Volgens TasteAtlas is een van de meest populaire Nederlandse gerechten op nummer 1 de Kroket, gevolgd door de Appeltaart. Op plaats 3 stemde het publiek op een andere zoete lekkernij, namelijk de Stroopwafel, gevolgd door het katergerecht Kapsalon. Op de 5e plaats belandde Poffertjes.

Lees ook:  Man zou naaktfoto's hebben gebruikt om meer dan 100 meisjes te chanteren; Grootste Nederlandse online misbruikzaak

Plaats een reactie