Nederland registreert vandaag zijn eerste officiële “ijsdag” deze winter


Het weer in het Utrechtse De Bilt kwam dinsdagmiddag niet hoger uit dan -1,4 graden Celsius en was daarmee de allereerste officiële ijsdag van deze winter. Diverse weerbureaus voorspelden dat het dinsdag de hele middag en avond koud zou blijven en dat de temperaturen op het hoofdweermeetstation verder zouden dalen.

Een “ijsdag” wordt door het KNMI gedefinieerd als een dag geheel onder het vriespunt waar zelfs de hoge temperatuur niet boven de 0 graden komt. Het KNMI is gevestigd in De Bilt. Door de centrale ligging geldt de gemeente als het meteorologisch gemiddelde van Nederland.

De eerste ijsdag in De Bilt is deze winter eerder dan gemiddeld aangebroken. Normaal gesproken is 27 december de eerste dag dat het kwik niet boven nul komt in De Bilt, aldus Weeronline. De laatste keer dat er een officiële ijsdag was, was op 13 februari vorig jaar, toen de temperatuur op het hoofdstation niet warmer werd dan -0,6 graden. Deze ijsdag was tevens de laatste in een reeks van zeven opeenvolgende ijsdagen in De Bilt.

Lees ook:  Tekst van neonazi's op Rotterdamse brug gekoppeld aan wereldwijd extremistisch netwerk, aanslag op het Capitool

Volgens de huidige klimaatrecords zijn er gemiddeld zes ijsdagen in De Bilt per winter. Het afgelopen winterseizoen waren er geen officiële ijsdagen en ook in de winter van 2019-2020 heeft het in De Bilt geen enkele dag 24 uur gevroren.

Zaterdag leek de eerste officiële ijsdag van het jaar een feit na een dag vol vorst, maar ’s avonds steeg de temperatuur net boven nul, in De Bilt ’s avonds toch boven nul. Het was een dag waarbij de temperatuur in het Drentse Eelde rond of onder het vriespunt bleef, waardoor het volgens Weer.nl op één plaats een ijsdag was.

Plaats een reactie