Nederland overweegt Oekraïne te voorzien van Leopard 2-tanks


Het Nederlandse kabinet is bereid te overwegen om moderne Leopard 2 gevechtstanks aan Oekraïne te leveren. “Het besluit is er nog niet, maar we sluiten het zeker niet uit”, zegt een woordvoerder van premier Rutte tegen het ANP.

Nederland heeft geen eigen tanks maar huurt 18 Leopard 2 tanks van Duitsland. Eerder op dinsdag zei Rutte tegen internationale media in Brussel dat Nederland die tanks mag opkopen en desnoods weggeven. Het zou logisch zijn om dit samen met andere landen te doen. Het kabinet is bereid zich daarover te beraden, aldus de minister-president.

“Ik heb veel begrip voor het Oekraïense verzoek”, zegt Rutte volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vorige week zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) tegen de Tweede Kamer dat er voor het kabinet “geen taboes” zijn om Oekraïne te voorzien van regulier militair materieel. Dat zei hij naar aanleiding van Kamervragen over het sturen van Oekraïense F-16 straaljagers.

Volgens het weekblad Der Spiegel zal de Duitse bondskanselier Olaf Scholz toestemming geven aan Polen en andere landen om Leopard 2-tanks te leveren aan Oekraïne. Naast Polen willen ook Finland en Portugal dit soort tanks ter beschikking stellen aan de overheid in Kiev. Finland nam in 2014 meer dan 100 Nederlandse Leopard 2-tanks over.

Lees ook:  Italiaanse drugsbaron Raffaele Imperiale, gelinkt aan Nederlandse criminelen, nu een meewerkende getuige

De Tweede Kamer is blij met de Duitse toestemming. “Eindelijk groen licht uit Duitsland voor de levering van Leopard-tanks”, zegt Kati Piri (PvdA). Ruben Breukelmans (VVD) twitterde: “Duitsland neemt nu de juiste beslissing.” Er is brede steun in de Kamer voor militaire hulp aan Oekraïne.

Nederland loopt voorop in de levering van militair materieel aan Kiev. Vorige week kondigde het kabinet aan dat het twee Patriot-raketwerpers en verschillende raketten naar Oekraïne zou sturen. Dat zal gebeuren in samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten. Oekraïne heeft het luchtafweersysteem nodig om zich te verdedigen tegen Russische raket- en drone-aanvallen.

Het kabinet stuurde indirect al tanks naar Oekraïne. In samenwerking met de Amerikanen en de Tsjechen financierde het vorig jaar de levering van 90 gemoderniseerde Russische T-72-tanks. Ze waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington stopten daar elk 45 miljoen euro in.

Plaats een reactie