Nederland op weg naar de meest regenachtige januari ooit


Nederland is op weg naar de natste januari sinds de weerdiensten begonnen met het bijhouden van de neerslag. Deze maand staat al in de top 5 van natste januarimaanden ooit gemeten en de komende week wordt er meer regen verwacht, meldt Weeronline.

Tot nu toe is er gemiddeld 120 mm regen over het land gevallen. Er is slechts 15 mm meer regen nodig om deze januari de natste ooit te laten zijn. Weeronline verwacht dat er de rest van de maand zo’n 11 millimeter zal vallen, waardoor deze maand waarschijnlijk de top 3 bereikt.

De natste januari ooit gemeten was in 1988, met 135 millimeter regen. Op de tweede plaats staat 1995 met 130 mm, gevolgd door 1984 met 129 mm en 1948 met 127 mm. Het typische gemiddelde voor de klimaatperiode 1991 tot 2020 was 72 mm regen in januari.

Het landelijke weerstation in De Bilt beleeft met maar liefst 158 ​​mm nu al zijn natste januari ooit gemeten. Het vorige record was 147 mm in 1984.

Lees ook:  Netbeheerders snijden niet-betalers gas en elektriciteit niet af in de kou

Het natste deel van het land tot nu toe is dit jaar een brede strook van Zuid-Holland tot Drenthe. Zo heeft Barendracht in Zuid-Holland al 179 mm regen gekregen. Soest in Utrecht kreeg 174 mm en Berschenhoek in Zuid-Holland 171 mm. Limburg is het droogste deel van het land, al kreeg de provincie ook meer regen dan normaal. Heibloem en Roermond kregen deze maand met elk 74 mm de minste regen.

Meteorologisch instituut KNMI verwacht woensdag, donderdag, zaterdag, zondag en volgende week maandag wat meer regen in Nederland. De dagen zijn overwegend bewolkt met af en toe zon. Woensdag en vrijdag wordt het koud, met middagtemperaturen tussen de 3 en 5 graden. De rest van de dagen hebben rond de typische maxima voor de tijd van het jaar, variërend tussen de 8 en 10 graden.

Plaats een reactie