Nederland ondertekent verklaring tegen gebruik explosieve wapens


Nederland ondertekent vrijdag in Ierland een verklaring om in dichtbevolkte gebieden geen of terughoudend gebruik te maken van explosieve wapens. Hiermee belooft Nederland burgers in conflictgebieden zoveel mogelijk te beschermen tegen bombardementen. Ook meer dan 70 andere landen zullen de verklaring in Dublin ondertekenen.

Vredesorganisatie PAX ziet de ondertekening als een mijlpaal omdat het voor het eerst burgers erkent die lijden aan explosieve wapens. De organisatie werkte aan de aangifte samen met Ierland, de initiatiefnemer. Volgens de vredesorganisatie zijn wapens als bommen en granaten levensgevaarlijk omdat ze in één klap veel slachtoffers maken. “Dat gebeurt vaak omdat ze een zware explosie veroorzaken of omdat de wapens niet precies zijn, waardoor je niet weet waar ze zullen vallen”, zegt Roos Boer van PAX.

Volgens PAX zijn burgers opzettelijk het doelwit van aanvallen in conflictgebieden zoals Oekraïne, Syrië en de Gazastrook, waarmee het internationale oorlogsrecht wordt geschonden. Negen op de tien slachtoffers van bombardementen zijn burgers, aldus de vredesorganisatie. De aanvallen hebben ook grote gevolgen voor essentiële voorzieningen zoals elektriciteitsnetwerken, ziekenhuizen en wegen. Hierdoor zijn de gevolgen voor de lokale bevolking jarenlang voelbaar.

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

De vredesorganisatie hoopt dat Nederland en de andere landen met concrete voorstellen komen om burgers tegen dergelijke aanvallen te beschermen. PAX hoopt ook dat de naties de verklaring in hun beleid zullen opnemen. “Het feit dat zoveel landen de problemen van explosieve wapens erkennen en de verklaring ondertekenen, geeft ons hoop, maar het is slechts het begin van verandering voor burgers in conflictgebieden”, aldus Boer.

Naast de belofte geen explosieve wapens te gebruiken in bevolkte gebieden tijdens conflicten, zullen de landen informatie delen over de gevolgen van dergelijke aanvallen. De Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Japan en Turkije behoren ook tot de ondertekenaars. De Nederlandse ambassadeur in Dublin, Adriaan Palm, tekent namens Nederland.

Plaats een reactie