Nederland levert Russische verdachte van witwassen van cryptogeld uit aan VS

Image source - Pexels.com


Nederlandse functionarissen hebben een Russische man die wordt verdacht van het witwassen van cryptocurrency uitgeleverd aan de Verenigde Staten, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie in een verklaring. De 29-jarige Denis Mihaqlovic Dubnikov werd samen met anderen beschuldigd van het witwassen van geld verkregen als gevolg van ransomware-aanvallen in de Verenigde Staten en elders.

Hij is op 2 november aangehouden in Amsterdam, meldt de nieuwszender ANP. Het ministerie van Justitie zei dat de Russische man eerder deze week in de Verenigde Staten aankwam en woensdag voor het eerst verscheen in een federale rechtszaal in Portland, Oregon.

“In het bijzonder hebben Dubnikov en zijn handlangers het losgeld witgewassen dat is verkregen van slachtoffers van Ryuk-ransomware-aanvallen”, aldus het ministerie van Justitie. Ryuk versleutelt bestanden op een computer of netwerk wanneer het wordt uitgevoerd, inclusief die op externe schijven, en kan de opslag van systeemback-ups verwijderen. Het werd de afgelopen jaren vaak gebruikt om ziekenhuizen en zorgverleners in de Verenigde Staten aan te vallen.

In de aanklacht stond dat Dubnikov meer dan 400.000 dollar aan geld witgewassen had dat verkregen was bij Ryuk-aanvallen in juli 2019. De groep als geheel witte minimaal 70 miljoen dollar aan losgeld wit, beweerde de Amerikaanse regering. “Na het ontvangen van losgeld zouden Ryuk-acteurs, Dubnikov en zijn mede-samenzweerders, en anderen die betrokken waren bij het plan, betrokken zijn geweest bij verschillende financiële transacties, waaronder internationale financiële transacties, om de aard, bron, locatie, eigendom en controle van de losgeldopbrengst.”

Het proces tegen Dubnikov zal naar verwachting vijf dagen duren, te beginnen op 4 oktober. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij tot 20 jaar in een federale gevangenis.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?