Nederland levert ‘El Chapo van Azië’ uit aan Australië


Nederland heeft een 59-jarige Canadese man, bekend als Asia’s El Chapo, uitgeleverd aan Australië. De Chi Lop werd bijna twee jaar geleden op Schiphol aangehouden tijdens een tussenstop op weg van Taiwan naar Canada.

De Australische politie beschuldigt Tse van het leiden van een Sam Gor-syndicaat, ook wel bekend als The Company. Volgens lokale media zou de organisatie verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de drugs die Australië binnenkomen, voornamelijk via de verkoop van crystal meth, andere methamfetamine en heroïne.

“De AFP zal beweren dat de man deel uitmaakte van een samenzwering om tussen maart 2012 en maart 2013 afzonderlijke hoeveelheden methamfetamine (of derivaten van de drug) van in totaal 20 kg te verhandelen. Er wordt beweerd dat de in beslag genomen drugs een straatwaarde hebben van maximaal $ 4,4 miljoen dollar in de prijzen van vandaag’, zei de AFP in een verklaring. Omgerekend is dat zo’n 2,79 miljoen euro.

De Nederlandse politie zei dat de arrestatie van Tse “stil” verliep toen hij op 22 januari 2021 op Schiphol in hechtenis werd genomen. Zijn arrestatie was namens de AFP die een Interpol Red Notice-verzoek had ingediend voor zijn detentie.

Lees ook:  Nederland naar 20,7 miljoen inwoners in 2070

Zijn poging om uitlevering aan te vechten mislukte in het Nederlandse rechtssysteem. “De massamedia noemen me de koning van een drugskartel, maar dat klopt niet. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga en er een rechtszaak is, de rechter me door getinte glazen zal zien en me oneerlijk zal behandelen”, vertelde hij. een rechtbank in Rotterdam vorig jaar, aldus het ANP. “Media verspreiden geruchten die niet de waarheid zijn, daarom ben ik erg bang.”

Hij zou donderdag voor de rechtbank in Melbourne moeten verschijnen voor beschuldigingen van commerciële drugshandel. “De maximale straf voor dit misdrijf is levenslange gevangenisstraf”, zei de Australische federale politie (AFP) in een verklaring.

De leiders van Sam Gor spanden naar verluidt samen met mensen lager in de organisatie om drugs door Australië te vervoeren en geld wit te wassen in dat land en in het buitenland, soms met behulp van een bankrekening op naam van een Australisch casino.

Lees ook:  Racistische berichten geprojecteerd op Erasmusbrug tijdens Rotterdams nieuwjaarsfeest

Plaats een reactie