Nederland kan uitspraak rechter niet nakomen om asielopvang te verbeteren: staatssecretaris Sec.


Het kabinet kan zich niet neerleggen bij de uitspraak van de rechter waarin wordt bevolen een humanere opvang voor asielzoekers te creëren, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Tweede Kamer. Hij zei dat hij dit ten zeerste betreurt, maar herhaalde dat de uitweg uit de opvangcrisis “helaas niet van de ene op de andere dag klaar zal zijn”. Het kabinet doet er alles aan om dit zo snel mogelijk te realiseren.

De rechtbank gaf het kabinet begin oktober een flinke lijst met verbeterpunten in de opvang van asielzoekers in een rechtszaak aangespannen door de VlugctelingenWerk Nederland (VWN). De Nederlandse Staat en het COA voldoen niet aan de Europese basisnormen voor menswaardige opvang van asielzoekers, oordeelde de rechter. Het kabinet moest er met onmiddellijke ingang voor zorgen dat kwetsbare asielzoekers – onder meer baby’s en hun gezinnen en alleenstaande kinderen – niet langer in noodopvang hoeven te verblijven. Ook op veel andere punten moest Nederland direct verbeteringen doorvoeren.

Lees ook:  Kabinet zegt transparanter te zijn met miljarden aan klimaatuitgaven

Onmogelijk, aldus het kabinet en het COA, die spoedeisende hulp hebben aangevraagd. Volgens de twee partijen is het “onmogelijk om alle punten binnen de gestelde termijnen te halen”. De uitspraak in hoger beroep valt op 20 december, meldde Van der Burg aan de Tweede Kamer. Het kabinet en het COA werken ondertussen hard aan het creëren van voldoende opvangplekken van voldoende kwaliteit, maar dat lukt niet in de mate die de rechter heeft bevolen.

Volgens Van der Burg is het “ondoenbaar” om zo snel mogelijk minder dan 55 minderjarige asielzoekers in Ter Apel niet langer dan vijf dagen onder te brengen. “Door de aanhoudend hoge instroom en slechte uitstroom is dit binnen de door de rechter gestelde termijnen een onrealistische opgave gebleken.”

Ook is het onmogelijk om alle asielzoekers medisch te screenen alvorens ze binnen de door de rechter gestelde termijn van twee weken in een noodopvang te plaatsen. Dat gebeurt nu voor “ongeveer de helft”, meldt de staatssecretaris.

Lees ook:  Onderzoek naar rellen, aangiften politiegeweld tijdens oud en nieuw in Zuid-Hollandse gemeente

Ook aan de eis van de rechtbank om ervoor te zorgen dat alle minderjarige asielzoekers binnen drie maanden naar school kunnen, kan niet worden voldaan. “Scholen en gemeenten werken er hard aan om alle leerlingen een goede plek in het onderwijs te bieden. In de praktijk zien we echter dat scholen en gemeenten tegen de grenzen aanlopen van wat mogelijk is.”

Plaats een reactie