Nederland heeft 10.000 nieuwe starterswoningen per jaar nodig, zegt woningeigenarengroep

Image source - Pexels.com


Nederland heeft minimaal 10.000 nieuwe starterswoningen nodig met een maximale verkoopprijs van 260.000 euro, zegt Vereniging van Eigenaren VEH in een oproep aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. De vereniging deed een beroep op de minister omdat zij vindt dat jongeren nieuwe kansen moeten krijgen om de woningmarkt te betreden. VEH is daarom een ​​petitie gestart om aandacht te vragen voor de positie van starters. Ook voor hen organiseert de vereniging dit weekend een actie tijdens het Lowlands festival.

De Jonge wil de komende acht jaar 900.000 huur- en koopwoningen bouwen, waarvan tweederde betaalbaar moet zijn voor starters. In tegenstelling tot VEH vindt de minister dat de grens voor betaalbaarheid moet worden getrokken op 355.000 euro. VEH zei dat nieuwbouwwoningen rond die prijs nog steeds onbetaalbaar zijn voor starters.

“Daarvoor moeten ze een minimum jaarinkomen hebben van twee keer het gemiddelde (76.000 euro). Het bezit van een woning wordt dus voor steeds meer jongeren onmogelijk.”

Karsten Klein, directeur advocatuur bij VEH, vindt dat er afspraken gemaakt moeten worden over het bouwen van woningen die echt betaalbaar zijn voor starters, “zonder te vervallen in schijnoplossingen waar niemand op zit te wachten, zoals containerwoningen of de spreekwoordelijke bezemkasten en kippenhokken.” Daarom wil de vereniging dat de minister jaarlijks 10.000 nieuwe en echt betaalbare starterswoningen realiseert.

Jongeren met een gemiddeld inkomen moeten volgens de vereniging hun eerste stap op de woonladder kunnen zetten. Maar omdat de huizenprijzen veel sneller zijn gestegen dan het inkomen, wordt dit steeds onwaarschijnlijker.

VEH stelt hun maatstaf op 260.000 euro omdat tweeverdieners die samen anderhalf keer het gemiddelde verdienen (57.000 euro) meer dan 250.000 euro aan hypotheek kunnen krijgen, mits er geen schulden of andere financiële verplichtingen zijn. De extra kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis moeten zij dan zelf betalen. Klein zei: “Met een woning van 260.000 euro zit je in de lijn van het inkomen van mensen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?