Nederland gaat Nederlanders helpen die vastzitten in Peru, zegt FM


Via het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade probeert Nederland Nederlanders die vastzitten in Peru te helpen. “Waar mogelijk proberen we iets te doen voor de Nederlanders die er zijn”, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vrijdagochtend.

In het Zuid-Amerikaanse land zijn grootschalige protesten uitgebroken tegen de arrestatie van de afgezette president Pedro Castillo. Verschillende luchthavens zijn gesloten, waardoor veel toeristen vast komen te zitten.

“De situatie is inderdaad onrustig”, zegt Hoekstra. Zijn ministerie wijzigde eerder deze week het reisadvies voor Peru naar oranje en spoorde mensen aan om Peru te vermijden, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

“De laatste berichten die ik vanochtend kreeg, zijn wat geruststellender”, aldus Hoekstra. Zijn ministerie en de Nederlandse ambassade in de Peruaanse hoofdstad Lima houden de situatie nauwlettend in de gaten. De ambassade staat ook “in zeer nauw contact met de mensen die het nodig hebben”.

Het is absoluut noodzakelijk dat Nederlandse inwoners van Peru “niet in de buurt komen van demonstraties of rellen”. Er is geen eenduidig ​​beeld van de Nederlanders op dit moment in Peru. “Sommige mensen slagen erin rond te komen en kennen het land goed. Anderen vragen zich af wat ze nu moeten doen en nemen contact op met de ambassade”, aldus Hoekstra.

Lees ook:  Meer EU-landen eisen negatieve coronavirustest voor reizigers uit China

Plaats een reactie