Nederland duikt in gasreserves terwijl koude dagen het verbruik verhogen


Door de koude temperaturen deze week hebben huishoudens en bedrijven in Nederland zoveel meer gas verbruikt dat Gasunie de gasopslag in duikt. Het gasverbruik is sinds begin deze maand met bijna een derde toegenomen, zegt Gasunie tegen het AD.

Naast de gasproductie uit de kleine Nederlandse velden en gasaanvoer via LNG-schepen en de leidingverbinding met Noorwegen zijn nu ook de gasopslagfaciliteiten nodig. Half oktober had Nederland zijn gasopslagen voor meer dan 93 procent gevuld. Dat niveau is volgens Gasunie al met meer dan 10 procent gedaald.

“Het gasverbruik is sinds begin december 30 procent hoger”, zegt een woordvoerder tegen de krant. Ze benadrukte dat de reserves het toegenomen verbruik prima aankunnen. “Wat we nu gebruiken, wordt volgend jaar aangevuld.”

Gasunie wil de opslagcapaciteit voor vloeibaar gas, LNG, in Nederland vergroten om zeker te zijn van voldoende gas voor de toekomst. “Zo voorkomen we gastekorten”, zegt de woordvoerder.

Gasunie heeft de capaciteit van de bestaande opslagfaciliteiten in de haven van Rotterdam en de Eemshaven in Groningen al verdubbeld van 12 naar 24 miljard kubieke meter. Dat wordt nog verder uitgebreid. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe drijvende gasopslag in Terneuzen.

Lees ook:  White Christmas: massale cocaïne-arrestaties in Antwerpen, vaak gekoppeld aan Nederland

Plaats een reactie