Nederland dagvaardt Iraanse ambassadeur wegens executie demonstranten


Nederland heeft de Iraanse ambassadeur gedagvaard voor de executie van twee Iraanse demonstranten, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. De Tweede Kamer had bij motie verzocht de Iraanse ambassadeur “zo spoedig mogelijk” ter verantwoording te roepen. Duitsland heeft hetzelfde al gedaan.

Afgelopen maandag werd een man in het openbaar opgehangen nadat hij schuldig was bevonden aan “het voeren van oorlog tegen God”. Hij zou ook twee leden van een paramilitaire militie hebben vermoord. Afgelopen donderdag is nog een man geëxecuteerd. In Iran vinden massademonstraties plaats voor vrouwenrechten, die zijn begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze stierf in gevangenschap na arrestatie door de religieuze politie daar omdat ze haar hoofddoek niet strak genoeg droeg.

“We zien allemaal wat voor verschrikkelijke dingen daar gebeuren”, aldus Hoekstra. “Dappere vrouwen en mannen die daar de straat op gaan, en tegelijkertijd keihard optreden van het regime met de meest verschrikkelijke verhalen, zelfs executies van demonstranten. Dat is absoluut onaanvaardbaar.”

Lees ook:  De Nederlands-Joodse lobbygroep zal discriminerende retoriek van de nieuwe Israëlische regering aan de kaak stellen

Hoekstra was van plan de ambassadeur om uitleg te vragen en daarnaast “opnieuw onze afschuw te uiten over wat er in Iran gebeurt”. Hij benadrukte dat Nederland, net als andere Europese landen, het Iraanse regime hier al maanden ‘herhaaldelijk’ op aanspreekt.

Samen met Duitsland en Frankrijk heeft Nederland ook aangedrongen op sancties tegen het Iraanse regime in Brussel, benadrukte Hoekstra. Hij denkt ook dat ze wat harder zouden kunnen, maar verduidelijkte niet hoe. De minister wil niet dat betrokkenen zich kunnen voorbereiden op sancties, bijvoorbeeld door geld weg te sluizen, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Honderden Iraanse parlementariërs zouden op een sanctielijst van de Europese Unie moeten komen, vinden politici in de Tweede Kamer. Iraanse parlementariërs hebben rechters opgeroepen om demonstranten daar zwaarder te straffen, waaronder een ruimere toepassing van de doodstraf.

In totaal moeten 227 Iraanse parlementariërs op de sanctielijst komen, zo blijkt uit een motie van GroenLinks en PvdA. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde woensdag het voorstel.

Lees ook:  Daley Blind sluit zich aan bij Bayern München in een verrassende zet

De Tweede Kamer vindt dat er nog meer strafmaatregelen moeten worden opgelegd aan het regime in Teheran. De partijen willen dat de Revolutionaire Garde wordt opgenomen op de Europese lijst van terroristische organisaties. Verder moet de export van zogenaamde dual-use goederen, die zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, worden verboden.

Die laatste maatregel zou gevolgen moeten hebben voor de Iraanse defensie-industrie. Het Iraanse regime levert drones aan Rusland waarmee de elektriciteitsinfrastructuur in Oekraïne wordt gebombardeerd.

Er moeten stappen worden gezet tegen Iran, ook als dat de onderhandelingen over een nucleair akkoord zou belemmeren, zei Stieneke de Graaf (ChristenUnie) woensdagavond tijdens een debat. “We zijn er natuurlijk een groot voorstander van om de druk op Iran verder op te voeren, ook met sancties”, zei Rutte. “Wat daar gebeurt, is verschrikkelijk.” Op verzoek van de SP gaat hij ook in gesprek met de Iraanse diaspora in Nederland.

Plaats een reactie