Nederland 5e slechtste in Europa voor apenpokkeninfecties; Nederlands totaal op 1.136

Image source - Pexels.com


Nederland heeft een van de hoogste totale aantal bevestigde gevallen van apenpokken in heel Europa. Het land staat op de vijfde plaats volgens een rapport over de situatie dat woensdag is vrijgegeven door het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de WHO.

Spanje heeft verreweg de meeste gediagnosticeerde gevallen van de infectie, met 6.283, vergeleken met enig ander land op het continent. Daarna volgden het Verenigd Koninkrijk (3.340), Duitsland (3.329) en Frankrijk (2.889).

Toen het rapport uitkwam, stond het Nederlandse totaal op 1.090. Dat cijfer steeg donderdag tot 1.136, blijkt uit gegevens van het RIVM, het gezondheidsinstituut van het land. Dat weerspiegelde een stijging van 4 procent in een week. Het aantal besmettingen was een maand geleden 818.

Het RIVM zei dat het aantal besmettingen dat vorige week werd vastgesteld een teken is dat de verspreiding van apenpokken afvlakt. De toename van 46 totale besmettingen was de laagste die sinds half juni in een week werd gemeld, kort voordat het aantal een maand later naar een hoogtepunt stegen. Tot nu toe zijn de meeste gevallen in Nederland gevonden in de gecombineerde regio Noord-Holland en Flevoland, waar 671 mensen positief zijn getest op apenpokken. Daarna volgden 186 in Regio West, waaronder een groot deel van de Randstad ten zuiden van Schiphol Airport valt.

Nederland vaccineert risicovolle mensen tegen apenpokken met twee doses van het Imvanex pokkenvaccin. In de week die eindigde op 17 augustus kregen 2.840 mensen een prik en de week daarvoor werden 3.465 anderen gevaccineerd. Bijna 2.000 mensen kregen hun eerste injectie in de eerste paar dagen nadat ze beschikbaar kwamen. De meeste vaccinaties zijn gegeven in de regio Amsterdam, goed voor een derde van alle prikken.

Primaire indicaties van apenpokken zijn onder meer uitslag die lijkt op rode vlekken, bultjes of blaren. Algemene symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, koude rillingen en vermoeidheid. “Bij sommige mensen begint apenpokken met algemene klachten en daarna volgt de huiduitslag, bij anderen is het omgekeerd. Bij de huidige uitbraak zien we bij een aantal mensen proctitis, een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm)”, aldus het RIVM.

De uitslag en blaarvorming veroorzaakt door apenpokken kan ook behoorlijk pijnlijk zijn. Uiteindelijk drogen de pokken op en vallen de resterende korsten er na een paar weken af.

Over het algemeen wordt apenpokken doorgegeven door nauw contact met anderen. Hoewel veel infecties zijn verspreid onder mannen die seks hebben met andere mannen, kan het ook worden verspreid door contact met kleding, beddengoed en ander besmet materiaal.

“Iedereen kan apenpokken krijgen en het virus treft alle leeftijdsgroepen”, aldus het RIVM. De incubatietijd is gemiddeld ongeveer 8,5 dagen, maar het kan tot drie weken duren voordat de symptomen zich ontwikkelen. Mensen die positief testen, krijgen te horen dat ze in isolatie moeten blijven totdat alle symptomen zijn verdwenen en de laatst overgebleven korst is verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?