Nauwkeurig onderzoek naar vrachtwagenongeval Nieuw-Beijerland waarbij zes doden vielen

Image source - Pexels.com


De politie en het Openbaar Ministerie (OM) doen ‘diepgaand onderzoek’ naar de toedracht van het drama in Nieuw-Beijerland, waarbij zaterdag op een buurtfeest zes doden en zeven gewonden vielen. Onder hen zijn kinderen. Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand.

Een vrachtwagen botste op het buurtfeest. De Spaanse chauffeur van de vrachtwagen wordt medisch gekeurd. Hij heeft bloed afgenomen om te kijken of hij medicijnen gebruikte. De politie onderzoekt ook of hij op het moment van het ongeval een telefoon gebruikte of anderszins werd afgeleid.

Dat zeiden hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, plaatsvervangend rayonchef Kini Homan van de politie Zuid-Holland Zuid en waarnemend burgemeester Charlie Aptroot zondagavond op een persconferentie in de Hoeksche Waard. Ze wilden niet op het onderzoek vooruitlopen en speculeren over de oorzaak van het ongeval.

Volgens Aptroot heeft het drama de Hoeksche Waard “in diepe rouw gedompeld”. “Zes van onze bewoners werden letterlijk uit hun leven gerukt. Een van hen was zwanger en was bijna uitgerekend”, zegt Aptroot.

In het onderzoek wordt onderzocht waarom de 46-jarige bestuurder, die is aangehouden, met zijn lege vrachtwagen op de Zuidzijdsedijk in Nieuw-Beijerland is beland. De autoriteiten doen ook een technisch onderzoek naar de vrachtwagen. “We gaan dit tot op de bodem uitzoeken”, beloofde Hillenaar.

Het onderzoek moet antwoord geven op vragen zoals of de bestuurder verdwaald is door wegafsluiting of verwarring rond zijn navigatie omdat Nieuw Beijerland, Zuid-Beijerland en Oud-Beijerland allemaal dicht bij elkaar liggen.

Aptroot zei dat hij een besloten vergadering bijwoonde met de getroffenen. “Wat ze hebben gezien en meegemaakt, kan niet in woorden worden beschreven”, zei hij. Ook meldde hij dat de hechte gemeenschap veel steun bij elkaar zocht en vond. Aptroot zei zaterdagavond een steunbetuiging te hebben ontvangen van Mark Rutte en zei dat het medeleven van de koningin ook zeer op prijs wordt gesteld. Volgens hem wordt maandag met drie lokale vertegenwoordigers gesproken over een mogelijke herdenking voor de slachtoffers.

Aptroot deed tijdens de persconferentie een beroep op de media om rekening te houden met het grote verdriet in de kleine gemeente Zuidzijde, waar het ongeval gebeurde tijdens een buurtbarbecue. “Houd rekening met de bewoners. Ze vinden het erg onaangenaam om gefilmd en ondervraagd te worden.” Wel bedankte hij de media voor het respecteren van het verzoek om weg te blijven van de bewonersbijeenkomst.

Volgens districtchef Homan is er een gezinspolitieagent toegewezen aan de getroffenen en is er verdere slachtofferhulp geregeld, ook voor eerstehulpverleners. De politie en het OM moeten nog veel getuigen spreken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?