Na 18 jaar: Ontvoerde Isra gevonden uit Goor, woont nu als moslim in Libië


Na 18 jaar zoeken is de ontvoerde Isra uit Goor gevonden. De inmiddels 21-jarige vrouw woont blijkbaar in de Libische hoofdstad Tripoli en verkeert in goede gezondheid. Isra is inmiddels echter een overtuigd moslima en wil geen contact meer hebben met haar familie in Nederland, meldt nieuwszender RTV Oost.

Voor Isra’s grootouders wacht na al die jaren een bittere teleurstelling. Opa Ger en oma Clary weten eindelijk dat hun kleindochter nog leeft, maar de kans dat ze Isra ooit nog zullen zien en vasthouden is erg klein.

Op dit moment woont Isra bij haar biologische vader Hasèn Aksema. Haar vader was ook degene die zijn ex-vrouw, kapster Marisse van der Burg uit Goor, in augustus 2004 op gruwelijke wijze vermoordde en vervolgens Isra naar zijn vaderland Libië ontvoerde, meldt RTV Oost.

Isra werd onlangs gevonden dankzij de inzet van gepensioneerde rechercheur Hans Kamperman en zijn oud-collega Elly Sjouw, die nog steeds bij de politie werkt. Beiden deden dit overigens op persoonlijke titel, buiten hun werk voor de politie om.

Lees ook:  Geen bewijs dat jihadisten geld aannamen dat bedoeld was voor Syrische rebellengroeperingen, ondanks "grote risico's"

Isra werd onlangs gevonden dankzij de inzet van gepensioneerde rechercheur Hans Kamperman en zijn oud-collega Elly Sjouw, die nog steeds bij de politie werkt. Beiden deden dit buiten hun werk voor de politie, aangezien de zaak een persoonlijke aangelegenheid was geworden. En ze maakten er hun missie van om Isra te vinden.

De belangrijkste drijfveren van Kamperman en Sjouw waren opa Ger en oma Clary uit Peize in Drenthe. “Speciaal voor hen zijn we altijd blijven zoeken”, zegt Sjouw in een interview met RTV Oost.

De rechercheurs hadden vooral vertrouwd op mensen met contacten in Libië, toen plotseling iemand aanbood hen te helpen, die voor zijn eigen veiligheid de alias David kreeg.

Elly Sjouw, die jarenlang de Facebookpagina van de zoektocht naar Isra coördineerde, zegt tegen RTV Oost: “Deze man meldde zich eind augustus via sociale media. Hij woont nu zo’n tien jaar in Nederland en spreekt goed Nederlands. Een kennis had hem op onze zoektocht gewezen en hem gevraagd ons te helpen.” David was erg enthousiast. Hij zegt dat hij Isra rond 2008 ook in Tripoli moet hebben gezien. ‘Ik stop pas als je haar hebt’, zei hij tegen Kamperman en Sjouw.

Lees ook:  FIFA stuurt scheidsrechter naar huis van WK-wedstrijd Oranje vs. Argentinië

Uiteindelijk kon David Isra lokaliseren, die op dat moment in het huis van haar vader, Hasèn Aksema, was. Na verschillende pogingen om Aksema over te halen, kon David Isra zien, meldt RTV Oost.

Isra zei echter heel duidelijk dat ze niets te maken wil hebben met haar familie in Nederland. Ze gaat door het leven als moslim en leeft volgens de Koran, is verloofd en gaat trouwen. Nederland is voor haar een gesloten boek, zei ze heel resoluut, aldus RTV Oost

Voor Kamperman en Sjouw betekent dit het einde van hun jarenlange zoektocht. Een zoektocht die ze met gemengde gevoelens beëindigen. Aan de ene kant de opluchting dat Isra eindelijk gevonden is en nog leeft. Aan de andere kant de tegenslag dat ze opa Ger en oma Clary niet met haar kunnen herenigen.

Plaats een reactie