Moordenaar Albert Heijn krijgt mogelijk gratie na bijna 30 jaar cel

Image source - Pexels.com


Een man die in 1990 werknemers neerschoot bij een Albert Heijn in Oosterbeek, wordt mogelijk vrijgelaten, zo blijkt uit een nieuwe podcast voor de Gelderlander. De moordenaar, Appie A., zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit.

Podcastmaker Marc Adriani ontdekte de mogelijke vrijlating tijdens het maken van een podcast over de decennia-oude gebeurtenis, die bekend staat als een van de meest gewelddadige overvallen in de Nederlandse geschiedenis. Twee van de jonge supermarktmedewerkers zijn door A. vermoord en een derde is blijvend arbeidsongeschikt. A. werd op 18 april 1995 tot levenslang veroordeeld.

Tijdens interviews voor het project, onder meer met nabestaanden van de slachtoffers, vernam Adriani van de nabestaanden van A. dat hij was overgeplaatst naar een tbs-kliniek en zich voorbereidde op een proefverlof, aldus het AD. Het ministerie van Justitie heeft ook een brief gestuurd naar de families van de slachtoffers, waarin staat dat A. gratie kan krijgen. Dit motiveerde de nabestaanden van de slachtoffers, die niet blij waren met de beslissing, om voor het eerst in 32 jaar hun verhaal te vertellen aan de podcastmaker, meldt het AD.

Sinds 2017 kunnen mensen die in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzitten na een periode van 25 jaar gratie krijgen van de minister van Rechtsbescherming. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) liet in juni weten er voorstander van te zijn deze verantwoordelijkheid over te dragen aan een bijzondere rechtbank.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?