Minister van Financiën wordt herhaaldelijk geconfronteerd met gewelddadige bedreigingen op Twitter en Facebook


Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft tientallen politierapporten ingediend over bedreigingen die ze op verschillende platforms heeft ontvangen, waaronder op sociale mediasite Twitter. Kaag, die ook vicepremier is, sprak donderdagavond over het probleem in talkshow Op1.

Ze noemde een specifiek voorbeeld waarin iemand schreef: “Kuthoer, je krijgt een kogel in je hoofd.” De smet, ‘kuthoer’, vertaalt zich rechtstreeks naar het Engels als ‘kuthoer’.

Kaag zei: “Dus ik lees het niet meer”, verwijzend naar berichten op sociale media.

Kaag krijgt bescherming, “en niet een beetje”, zei ze op de set tijdens de talkshow. De politica, die tijdens het gesprek terugblikte op het afgelopen jaar, zei wel dat de bedreigingen voor haar geen reden zijn om te stoppen.

Naast bedreigingen, zei ze dat ze op sociale media ook vaak wordt uitgescholden als ‘heks’, ’terrorist’ en ‘dief’. “Ik ga niet proberen de systematische karaktermoord tegen mij uit te leggen; ze zouden dat moeten uitleggen, ‘zei ze verwijzend naar degenen die de berichten schrijven. “Ik ben een vrouw met ervaring, ik ben een leider van een politieke partij en ik sta achter onze standpunten.”

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Begin dit jaar stond demonstrant Max van den B. voor haar huisadres met een brandende tiki-fakkel complotleuzen te roepen. Daarvoor moest een 43-jarige man die haar met de dood bedreigde, voor de rechtbank verschijnen tijdens een hoorzitting die zij bijwoonde.

Kaag legde donderdagavond uit welke impact het heeft gehad op haar kinderen, die een tijd bang waren om naar huis te komen voor het geval er iets vreselijks zou gebeuren.

“Maar elk kind is anders. De één blijft veel meer op zijn hoede, de ander raakt helemaal in paniek als ik zeg dat ik de honden ga uitlaten.”

Plaats een reactie