Minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra veroordeelt met kracht nieuwe executie door Iran


“Nederland veroordeelt met klem de gruwelijke executie van de Brits-Iraanse staatsburger Alireza Akbari in Iran”, meldt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op Twitter. Hij herhaalde dat Nederland principieel tegen de doodstraf is.

Iran maakte zaterdagochtend bekend dat Akbari was geëxecuteerd. Eerder deze week werd Akbari ter dood veroordeeld wegens onder meer vermeende spionage voor het Verenigd Koninkrijk.

Hoekstra zal de laatste executie bespreken met zijn EU-collega’s, twitterde hij verder. Samen met hen zal hij “werken aan verdere actie tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensenrechtenschendingen in Iran”.

De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat Iran zowel de “basisrechten van beklaagden op een eerlijk proces” als een eerlijk proces “vrij van elke vorm van mishandeling” moet waarborgen.

Hoekstra ontbood eerder deze maand en eind vorig jaar de Iraanse ambassadeur vanwege de executies. Afgelopen vrijdag riepen verschillende Kamerfracties – van zowel coalitie- als oppositiepartijen – de Nederlandse regering op om in Europa het voortouw te nemen bij het optreden tegen het Iraanse regime. Hoekstra schreef daarop dat Nederland samen met andere landen de druk op Iran zou blijven opvoeren.

Lees ook:  Taxichauffeur die Amsterdamse vrouw aanreed na mislukte verkoop iPhone vrijgesproken voor rechtbankPlaats een reactie