Militair, ministerie hield details over dodelijk mortierongeval achter; Familieleden boos

Image source - Pexels.com


Het Ministerie van Defensie, de Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Openbaar Ministerie (OM) wisten dat achterstallig onderhoud in 2016 leidde tot een dodelijk ongeval met een mortiergranaat in Mali, maar maakten dat niet bekend. In plaats daarvan hielden ze vast aan hun eigen onderzoek, zelfs toen duidelijk werd dat hun conclusies niet correct konden zijn. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kwam tot deze conclusie na opnieuw onderzoek van de zaak.

In 2017 publiceerde de OVV een zeer kritisch rapport waaruit bleek dat Defensie “ernstig tekort schoot”. De OVV concludeerde dat het ontstekingsmechanisme van de mortiergranaat onstabiel was: vocht en hitte hadden de granaat schokgevoelig en explosief gemaakt. Hierdoor ontplofte de granaat voortijdig tijdens een trainingsoefening. Soldaten Henry Hoving, 29, en Kevin Roggeveld, 24, kwamen om bij het mortierongeval in de buurt van Kidal, en een derde persoon raakte ernstig gewond.

Het Ministerie van Defensie en de KMar presenteerden echter hun eigen onderzoeken en plaatsten vraagtekens bij de conclusies van de OVV. Volgens het Ministerie van Defensie is het ongeval veroorzaakt door een fabricagefout.

Eind vorig jaar besloot het OM de betrokken Defensiemedewerkers niet te vervolgen omdat het feitenonderzoek van de KMar en de OVV niet unaniem was over wat er is gebeurd. Maar het OM liet in 2019 een rapport in opdracht van het Britse ministerie van Defensie over, waarin de conclusies van de OVV werden onderschreven.

“Het deskundigenrapport schat de betrouwbaarheid van de opvatting van het Kenniscentrum voor Wapens en Munitie – dat een mechanische afwijking van de ontsteker de oorzaak was – op minder dan 1 procent betrouwbaar”, aldus de Britse experts in het rapport. Het OM heeft het nooit met Defensie gedeeld.

Gezien de conclusies zou je verwachten dat het OM het rapport in 2019 meteen deelde met het ministerie van Defensie, aangezien zij de werkgever waren die betrokken was bij het dodelijke ongeval en verantwoordelijk waren voor het voorkomen van toekomstige incidenten, schrijft de OVV.

De OVV besloot haar onderzoek vanaf 2017 te heropenen omdat de conclusies in strijd waren met de conclusies van het ministerie van Defensie. Het “vond geen nieuwe feiten die aanleiding geven tot heroverweging van de conclusies uit het vorige onderzoek.” Haar kritiek op het ministerie houdt dan ook stand

De nabestaanden van de twee omgekomen militairen zeiden dat ze een strafrechtelijk onderzoek naar het incident willen, zegt hun advocaat, Michael Ruperti. De KMar en het OM hebben “foutief onderzoek” gedaan en de verkeerde conclusies getrokken, zei hij.

De nabestaanden van Hoving en Roggeveld zijn blij met de nieuwe melding van de OVV, aldus hun advocaat. Ze hebben goede hoop dat het OM de verantwoordelijke medewerkers van Defensie alsnog gaat vervolgen. Als dat niet gebeurt, zijn ze voornemens de Tweede Kamer te vragen de situatie te onderzoeken.

“Er is wat ons betreft een doofpot tot op het hoogste niveau bij Defensie”, aldus de advocaat. De leider van het onderzoek naar het ongeval bij het ministerie van Defensie zei ook dat hooggeplaatste militairen niet de waarheid spraken, voegde hij eraan toe. “Feiten zijn achtergehouden.”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?