Middelbare scholieren hebben 2 tot 4 uur uitgevallen lessen per week


Middelbare scholieren in Nederland hebben wekelijks gemiddeld tussen de twee en vier uur uitgevallen lessen door het lerarentekort, meldt Trouw op basis van onderzoek met Investico en moederorganisatie Ouders & Onderwijs. Ouders maken zich zorgen.

Ruim 500 ouders berekenden via de schoolapp van hun kind de lesuitval voor de laatste twee weken van september en de eerste twee weken van oktober. In 67 procent van de gevallen hadden de kinderen een uurtje vrij, soms met huiswerkbegeleiding. Het vmbo scoorde het slechtst met een uitval van bijna 13 procent van de wekelijkse lessen. Op de havo was dat 10,5 procent en op het vwo ruim 11 procent per week.

De helft van de ondervraagde ouders maakt zich zorgen. Een derde zei dat hun kinderen achterop lijken te raken. “Zeker, als het examen nadert, of een kind een jaar dreigt te zakken, groeien de zorgen”, zegt Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs. “We horen: Mijn kind heeft al drie weken geen wiskunde gehad, maar moet de toets nog schrijven.”

Lees ook:  Nederlandse voetballer verdacht van poging tot moord vraagt ​​Russisch staatsburgerschap aan

Ook studentenvereniging Laks hoort zorgen, zegt voorzitter Janouke van Meerveld. “Onze studenten melden dat er in tweederde van de gevallen toetsen plaatsvinden ondanks afgelaste lessen. Ze geven aan dat ze vinden dat ze onvoldoende uitleg hebben gekregen. Dat zorgt voor stress bij een groot deel van de studenten.”

De onderzoekers ontdekten dat scholen 70 procent van de ouders niet informeren over waarom een ​​les is afgelast. In 40 procent van de geannuleerde lessen zeiden ouders dat dit kwam omdat de leraar ziek was en de school geen vervanger kon vinden.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het lerarentekort.

Plaats een reactie