MH17: Nederlandse aanklagers gaan niet in beroep tegen vrijspraak van Oleg Pulatov


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten geen hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak van Oleg Pulatov, die verdacht wordt van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Drie andere beklaagden werden veroordeeld voor het neerhalen van de vlucht en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. “Het OM is zeer tevreden dat het vonnis duidelijkheid heeft gebracht aan de nabestaanden over de feitelijke toedracht van het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014”, schrijft het OM. Op die datum werd een passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oost-Oekraïne, waarbij bijna 300 mensen om het leven kwamen.

“Een hoger beroep zou een grote last betekenen voor de nabestaanden, omdat zij dan voor langere tijd in twijfel zouden blijven over de uitkomst van de strafzaak”, aldus het OM over de uitspraak. Volgens het OM bevatten de twee weken geleden uitgesproken vonnissen “duidelijke overwegingen” over het bewijsmateriaal in de strafzaak. Het OM zei dat dit bewijs ook kan worden gebruikt in “parallelle (civiele) procedures” die zijn aangespannen naar aanleiding van het neerhalen van MH17. Ook het OM meent dat de rechters “zowel qua bewijs als qua straf grotendeels de officieren van justitie volgden”.

Lees ook:  Familielid kan 7 jaar krijgen voor poging om Ridouan Taghi uit de gevangenis te bevrijden

Bij het voorlezen van het vonnis op donderdag 17 november zag de rechtbank “een overvloed aan bewijs” om tot de conclusie te komen dat MH17 in de zomer van 2014 met een Buk-raket is neergeschoten vanaf een landbouwveld in Oost-Oekraïne. de rechtbank haalde foto’s aan van een rookspoor, satellietgegevens van het weiland met schijnbare brandsporen, gegevens van zendmasten en de verklaringen van een anonieme getuige.

Bij de vliegtuigcrash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Pulatov werd vrijgesproken van alle aanklachten, terwijl de drie andere verdachten die terecht stonden door de rechtbank tot levenslange gevangenisstraf werden veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij het vliegtuigongeluk. Aanklagers hadden tegen alle vier de verdachten levenslang geëist.

Rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergey Dubinsky (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartchenko (50) kregen de langst mogelijke straf voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht. Volgens de rechtbank is bewezen dat het drietal een rol heeft gespeeld bij het verkrijgen of kwijtraken van het Buk-TELAR-raketsysteem waarmee het vliegtuig werd neergeschoten.

Lees ook:  Op de A12 in Den Haag zijn ongeveer 150 demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden

De rechtbank zei dat er “geen indicatie” was dat Pulatov betrokken was bij het verkrijgen van het raketsysteem, dat hij het gebruik ervan had kunnen voorkomen, noch dat hij betrokken was bij het naar een andere locatie sturen van het raketsysteem na het incident. De Russische man was de enige van de vier die zich in de rechtszaal liet bijstaan ​​door advocaten. Hij heeft vanaf het begin elke betrokkenheid ontkend en zei dat het onderzoek tegen hem twijfelachtig was.

Volgens de rechtbank was het neerhalen van MH17 waarschijnlijk een vergissing. De rechters concludeerden dat de daders waarschijnlijk een militair vliegtuig wilden neerschieten.

Plaats een reactie