Mensen maakten zich in 2023 al zorgen over salaris en inflatie: Studie

Image source - Pexels.com


Veel Nederlanders maken zich nu al zorgen over volgend jaar, uit angst dat hun loonsverhoging niet genoeg zal zijn om de stijgende kosten van levensonderhoud te dekken, blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Visma Raet.

38 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen dat hun loonsverhoging volgend jaar niet hoog genoeg zal zijn om te overleven. En nog eens 34 procent verwacht dat dit het geval zal zijn, constateren de onderzoekers van Visma Raet in een onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders.

De stijgende prijzen voor energie, brandstof en voedsel zetten Nederlandse huishoudens steeds meer onder druk. Eerder deze maand voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) dat de koopkracht dit jaar met 6,8 procent zou dalen.

“Nederlanders in loondienst voelen steeds meer de druk om met hun werkgever te praten over loonsverhoging, omdat ze bang zijn dat ze niet genoeg verdienen om rond te komen”, zegt Visma Raet. 38 procent van de respondenten zei dat ze met hun werkgevers moesten praten over een verhoging.

Twintig procent zei zelfs dat ze een nieuwe baan zouden moeten zoeken als ze voor het einde van dit jaar geen loonsverhoging krijgen. 35 procent is bereid secundaire arbeidsvoorwaarden in te ruilen voor een hoger salaris.

“Dit jaar zijn alle ogen gericht op Prinsjesdag. Want de hoop is dat de overheid het tij kan keren en een economische crisis kan voorkomen”, aldus de onderzoekers. Veel Nederlanders hopen op belastingvoordelen of andere maatregelen om hun koopkracht te beschermen.

Een kwart van de respondenten zegt niet te weten hoe ze volgend jaar de eindjes aan elkaar knopen als de regering op Prinsjesdag geen verlichting aankondigt. Een derde zei dat ze dit jaar meer aandacht zouden besteden aan de aankondiging van Prinsjesdag.

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid riep eerder deze maand bedrijven op om de lonen te verhogen en de koopkracht van hun werknemers te beschermen. En de loonstijgingen in de cao’s zijn de afgelopen maanden hoger dan gebruikelijk, op 3,5 procent in juli en 4,1 procent in juni, blijkt uit cijfers van AWVN. Maar dat is nog altijd ruim onder de inflatie, die in juli 10,3 procent was en in juni 8,6 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

Ben van der Hee van bedrijfskundig adviesbureau Boer & Croon wees erop dat de overheid geen controle heeft over loonsverhogingen, maar wel op andere manieren invloed kan uitoefenen. Het is zelf een grote werkgever en de overheid bepaalt de regels voor de herverdeling van rijkdom en inkomen. “Het kan bijvoorbeeld grote bedrijven belasten die profiteren van deze energiecrisis en burgers ontlasten. Het doel van belastingen is om inkomsten te herverdelen.”

De coalitiepartijen kwamen maandagavond vier uur bij elkaar om te proberen de impasse over de begroting van volgend jaar te doorbreken. Dit omvat naar verwachting plannen om de koopkracht te vergroten en het effect van hoge inflatie op de portemonnee van mensen te beheersen.

De regerende partijen zullen naar verwachting deze week opnieuw bijeenkomen, waarbij de begroting voor 2023 jaarlijks op de derde dinsdag in september moet worden betaald. Dit jaar valt dat op 20 september.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?