Meeste faillissementen in ruim twee jaar; Nog steeds onder pre-Covid-niveaus


Het aantal faillissementen is voor de derde maand op rij gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in november 224 bedrijven en instellingen, waaronder eenmanszaken, failliet gegaan. Dat zijn er zeven meer dan in oktober.

Volgens het CBS was dit het hoogste aantal faillissementen in meer dan twee jaar, al is het nog steeds lager dan voor de coronapandemie. Mede dankzij de coronasteun van het kabinet, die zelfs fundamenteel ongezonde bedrijven overeind hield, is het aantal faillissementen zo laag. De generieke ondersteuning eindigde in de loop van 2021. De door verschillende experts voorspelde faillissementsgolf is nog niet uitgekomen.

Het CBS corrigeerde het gerapporteerde cijfer voor het aantal zittingsdagen in november. Veel rechtbanken behandelen faillissementszaken op een vaste dag van de week, meestal een dinsdag. Sommige maanden bevatten meer dinsdagen dan andere.

De detailhandel was opnieuw de sector met de meeste faillissementen, met 57 in november. Dat is ook niet gek, want handel is een van de grootste industrieën van Nederland. De industrie was de sector met het hoogste percentage faillissementen.

Lees ook:  Nederland gaat Nederlanders helpen die vastzitten in Peru, zegt FM

Plaats een reactie