Meest energiezuinige woningen in Heemstede, Bloemendaal


Heemstede en Bloemendaal hebben relatief de meeste woningen met het lage energielabel E, F of G, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu, meldt RTL Nieuws. Dat is opmerkelijk, want Heemstede en Bloemendaal staan ​​beide in de top drie van gemeenten met de duurste woningen.

Volgens Natuur & Milieu hebben de twee gemeenten veel woningen gebouwd voor 1945. Ook zijn de woningen vaak vrijstaand en geschakeld, die lastiger te isoleren zijn dan rijtjeswoningen. Hetzelfde geldt voor de gemeenten Westerwolde, Laren en Haarlem, die de top vijf vormen van meest energie-inefficiënte woningen.

De best presterende gemeenten zijn Zeewolde, Almere, Lelystad, Houten, Dronten, Heerhugowaard, Nieuwegein, Barendrecht, Duiven en Purmerend. Deze tien gemeenten hebben elk 3.500 of minder woningen met een energielabel E, F of G. In deze steden zijn de meeste woningen gebouwd na 1975.

Natuur & Milieu constateert dat woningcorporaties hard aan het werk zijn om hun woningen te isoleren. Zij hebben met 10 procent over het algemeen het kleinste aandeel woningen met een laag energielabel. Particuliere verhuurders blijven achter: 22 procent van de woningen heeft een energielabel E, F of G. Ook koopwoningen zijn met 19 procent vaak energie-onzuinig. Gemiddeld heeft 16 procent van de woningen in Nederland een laag energielabel.

Lees ook:  Ontsnapte gevangene stak zijn ex-vriendin neer om liefde voor huidige vriendin te bewijzen

In het Klimaatakkoord heeft Nederland afgesproken om voor 2030 1,5 miljoen woningen te isoleren. Dat doel is nog lang niet gehaald, zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu tegen RTL. “Het is een enorme opgave, maar het is mogelijk. Sommige maatregelen, zoals het plaatsen van dubbel glas, zijn snel te realiseren.”

Het kabinet heeft al met woningcorporaties onderhandeld over het verbeteren van het energielabel van hun woningen. Ook wil het particuliere verhuurders dwingen iets te doen aan tochtige woningen. Het kabinet wil vanaf 2030 slecht geïsoleerde woningen uit de huurmarkt bannen.

Daar moet de overheid nu echt aan werken, vindt Van Tilburg. “Er is een huurverbod voor woningen met label E, F of G afgekondigd, maar het is nog erg onduidelijk. Onze oproep aan het kabinet is: maak het huurverbod zo snel mogelijk concreet.”

Plaats een reactie