Meer middelbare scholieren worstelen met stress; Artsen betrokken


Steeds meer middelbare scholieren kampen met stress, waardoor tieners klachten krijgen en soms te ziek zijn om naar school te gaan. De Vereniging van Kinderartsen (AJN) en schoolpsychologen maken zich zorgen, zeggen ze tegen de NOS.

Volgens AJN-vicevoorzitter Raquel Abrahams moeten stressklachten zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd. “Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de stress, angst en depressieve gevoelens ontsporen.” Tieners kunnen uiteindelijk gespecialiseerde hulp nodig hebben. “Wat vaak niet nodig zou zijn geweest als je er vroeg bij was. Bovendien zijn er al enorme wachtlijsten in de specialistische zorg.”

Preventie en vroegtijdige interventie zijn essentieel, maar een tekort aan kinderartsen en jeugdwerkers in de GGZ maakt dat vaak lastig. Ook de zorg voor jeugdartsen en schoolpsychologen is niet in elke gemeente op dezelfde manier geregeld. Sommige gemeenten eisen bijvoorbeeld dat kinderen naar een kinderarts gaan als ze een bepaald aantal dagen ziek zijn van school, terwijl andere dat niet doen. De AJN wil dat dit landelijk geregeld wordt.

Lees ook:  Arnhemse man verdacht van steekpartij vrouw met aanwezige kinderen

Ook schoolpsychologe Gezina Topper pleit voor een beter contact tussen docenten en leerlingen. “Het gaat ons om de vraag of een school het merkt als jongeren zich voor het eerst ziek melden.” Het zou enorm helpen als een docent vroeg contact opneemt, denkt ze. “Dat kan al een heel stressverlagend effect hebben en daar hoeft helemaal geen psycholoog aan te pas te komen.” Maar ze erkende dat leraren ook onder enorme druk en stress staan.

Jongeren hebben zelf vaak niet door dat hun klachten worden veroorzaakt door stress, dus hebben ze een volwassene nodig om in te checken. “Ze merken het: ik slaap slecht, ik maak me veel zorgen, ik heb hoofdpijn of buikpijn. Maar ze weten niet altijd dat de oorzaak kan zijn dat ze al langer meer spanning hebben dan ze eigenlijk kunnen verdragen.”

Kinderen leren dat hun mentale en fysieke gezondheid met elkaar verbonden zijn, kan ook helpen. Maar volgens zowel kinderartsen als schoolpsychologen pakt dat de kern van het probleem niet aan. “Een oorzaak is ook de prestatiemaatschappij waarin we leven”, zei Abrahams.

Lees ook:  Demonstranten verschijnen ondanks officiële afgelasting op controversiële rally in Amsterdam

Plaats een reactie