Meer mensen wenden zich tot pandjeshuizen nu de inflatie zijn tol eist

Image source - Pexels.com


Door de ongelooflijk hoge inflatie en torenhoge energieprijzen wenden steeds meer Nederlanders zich tot pandjeshuizen om hun rekeningen te betalen. Nederlandse pandjeshuizen merken steeds meer klanten, en uit steeds hogere inkomensgroepen, meldt RTL Nieuws.

Verpanden is het inleveren van onroerend goed in ruil voor geld met de mogelijkheid om het binnen enkele weken of maanden terug te kopen. Dat gebeurt tegen een rente van zo’n 4,5 procent per maand, aldus RTL. Degenen die hun artikelen niet binnen de gestelde tijd terugkopen, verliezen ze.

Pandjeshuisketen Used Products, met 53 vestigingen in Nederland, vertelde aan RTL dat de verpande artikelen in de opslag het afgelopen half jaar met 34 procent zijn gegroeid. “Wij zijn de voelsprieten van de samenleving. Dit zijn signalen waarvan we weten dat ze een voorbode zijn van wat iedereen over een half jaar tot een jaar zal herkennen”, zegt directeur Berthold Bakker tegen de omroep.

Goudprijs BV, het moederbedrijf achter de tientallen Goudwisselkantoor-vestigingen, zegt dat de waarde van het aandeel sinds januari met 16 procent is gestegen. Opmerkelijk volgens directeur Johan de Ruiter, want pandjeshuizen zien in de zomermaanden meestal een dipje. “Mensen krijgen dan hun vakantiegeld en hebben meestal geen extra geld nodig. Dit jaar was er nauwelijks een dip, wat echt een trendbreuk is.”

Pandhuis Den Haag, een gemeentelijke instelling, zag het aantal klanten dat iets verpanden toenam van zo’n 8.000 in de eerste helft van vorig jaar naar 12.000 in dezelfde periode dit jaar. “Mensen vertellen ons dat de prijzen zijn gestegen, het is moeilijker om je rekening aan de kassa te betalen, de energieprijzen zijn omhooggeschoten”, zegt financieel assistent-manager Jan van der Hulst tegen de omroep.

Alle pandjesmakelaars die RTL sprak merkten dat ook het klanttype lijkt te veranderen. “Niet alleen de traditioneel kwetsbare inkomensgroepen, maar ook de tweeverdieners en zzp’ers zien we steeds vaker aan onze inkoopbalies verschijnen”, zegt Bakker van Used Products. In 2019 was de gemiddelde transactiewaarde bij Used Rpducts 90 euro. Nu is het 128 euro. Volgens Bakker is dit een indicatie dat de klantenkring verandert. “De traditionele doelgroep van pandjeshuizen heeft nauwelijks dure spullen, mensen die nu komen wel.”

Arjan Vliegenthart, directeur van het begrotingsinstituut Nibud, verbaast zich niet dat pandjeshuizen steeds drukker worden. Zijn instituut heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat steeds meer huishoudens moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ongeveer een derde van de gezinnen heeft het financieel moeilijk, zei hij. “Dit is een heel logisch gevolg van het feit dat mensen tekortschieten en creatief worden in manieren om meer financiële middelen te krijgen.”

Het Nibud keurt verpanding niet af, maar waarschuwt wel voor de rentekosten. “We zien dat mensen alleen naar een pandjeshuis gaan als ze met hun rug tegen de muur staan ​​en nergens anders kunnen lenen. Het is ook relatief duur. Voor veel mensen is dit een noodmaatregel.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?