Meer kinderen vanaf 8 jaar bellen hulplijnen om over stress te praten


Kinderen en jongvolwassenen die hulplijnen als Kindertelefoon en Alles Oké bellen? vaak doen om over stress te praten. “We merken dat kinderen en jongvolwassenen momenteel veel druk ervaren. Van school en studie, maar ook van ouders”, zegt Roline de Wilde, directeur van de organisatie die De Kindertelefoon en Alles Oké? ondersteunende lijnen.

Volgens de organisatie maken kinderen vanaf 8 jaar al contact om over stress te praten. De Kindertelefoon heeft gekeken naar gegevens van telefoongesprekken en chats van het afgelopen jaar. De inhoud van 100 geanonimiseerde chats en 55 forumonderwerpen uit 2021 en 2022 werden ook geanalyseerd als onderdeel van een steekproef.

De meeste kinderen die contact maken over stress zijn meisjes en jonge vrouwen. Kinderen en jongeren zijn vooral op zoek naar tips om met stress om te gaan of stressvolle situaties te vermijden. Uit de gesprekken blijkt dat kinderen en jongeren hun zorgen niet kunnen uiten aan mensen in hun eigen omgeving, aldus De Kindertelefoon.

Lees ook:  Nederland verontschuldigt zich op 19 december voor slavernij in Suriname en het Caribisch gebied: Bronnen

De Wilde zei dat stress bij jongvolwassenen vaak gepaard gaat met psychische problemen. “Ze missen bijvoorbeeld tentamens door een depressie of zijn bang dat ze het studiejaar niet halen”, stelt De Wilde.

“Ook zien we dat jongvolwassenen zich grote zorgen maken over hun toekomst. Ze missen perspectief over een baan, studie of relatie.”

Plaats een reactie