Meer geld voor aanpak drugssmokkel via Rotterdamse haven


Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stelt 16,5 miljoen euro beschikbaar om de drugssmokkel via de Rotterdamse haven een halt toe te roepen. Cocaïne is het belangrijkste middel dat door de haven wordt gesmokkeld.

Yeşilgöz investeert in totaal 29 miljoen euro structureel in de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit op grote logistieke knooppunten zoals havens, luchthavens en bloemenveilingen.

De minister wil onder meer de screening van zeehavenmedewerkers aanscherpen, omdat bij drugssmokkel bijna altijd hulp van binnenuit nodig is. Het gaat om “screening gekoppeld aan beroepen in de haven met toegang tot cruciale informatie of met een interessante rol voor drugscriminelen”, schreef ze aan de Tweede Kamer.

Dit jaar wordt er nog eens 13 miljoen euro uitgetrokken voor de bestrijding van drugssmokkel op deze hubs. Volgend jaar loopt dat op naar 22 miljoen euro, een jaar later is dat 33 miljoen, waarna het vanaf 2025 structureel 29 miljoen euro wordt. Naast Rotterdam gaat het geld ook naar Schiphol, de havens in Zeeland, West Brabant en het Noordzeekanaalgebied en de bloemenveilingen.

Lees ook:  Nederlandse WK-uitzendingen belichten mensenrechtensituatie in Qatar

Plaats een reactie