Meer EU-landen eisen negatieve coronavirustest voor reizigers uit China


Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Zweden vragen om een ​​bewijs van een negatieve coronavirus-test van mensen die uit China komen. Deze landen zeggen dat de golf van besmettingen in China vraagt ​​om extra voorzorgsmaatregelen, ondanks dat er nog geen nieuwe gevaarlijke virusvarianten opduiken. Nederland hoort daar niet bij en heeft gezegd dat een Europees besluit de voorkeur verdient.

De vier Europese landen nemen voorzorgsmaatregelen, mede omdat de Europese Unie woensdagavond in een nieuw advies over China zei dat testen “Sterk aanbevolen” zijn. Ook werd geadviseerd om op vluchten uit China mondkapjes te dragen en het afvalwater van vliegtuigen uit China te testen. Er is echter geen wet voor heel Europa vastgelegd.

Na massale protesten liet China eindelijk hun draconische beperkingen varen, en sindsdien zijn de besmettingen enorm toegenomen. Peking heeft een hekel aan landen die reisbeperkingen invoeren die alleen gelden voor reizigers uit China en waarschuwde eerder deze week voor tegenmaatregelen. Welke maatregelen dat zijn, is niet bekend.

Lees ook:  Eigen risico zorg vanaf 2025 € 150,- per behandeling

EU-lidstaten Frankrijk, Italië en Spanje hadden al besloten tot verplichte testen. België maakte woensdag kort na de Europese bijeenkomst bekend dat ze ook voor reizigers uit China een negatieve test zullen eisen. Voorlopig geldt dit alleen voor rechtstreekse vluchten. Nederland houdt het voorlopig bij zelftesten en adviseert mensen bij een positieve zelftest in isolatie te gaan.

Andere landen die een negatieve coronavirustest vereisen van reizigers uit China zijn Australië, Canada, India, Israël, Japan, Qatar, Taiwan, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Marokko wil helemaal geen passagiers uit China toelaten.

Plaats een reactie