Meer dan 50 arrestaties tijdens uit de hand gelopen vieringen voor de overwinning van het WK in Marokko


De politie arresteerde minstens 57 mensen tijdens rellen in verschillende steden nadat Marokko dinsdag op het WK in Qatar Spanje had verslagen. De politie arresteerde tien mensen in Amsterdam, 35 in Rotterdam, één in Utrecht en tien in Den Haag voor misdaden variërend van belediging tot geweld tegen hulpverleners.

Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft tien mensen aangehouden en sluit niet uit dat er nog meer arrestaties zullen volgen. Een persoon is aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar een hulpverlener, meldt de politie op Twitter. Anderen zaten vast wegens vandalisme en geweld tegen hulpverleners.

Dinsdagavond was het onrustig op onder meer het Mecatorplein in Amsterdam-West. De oproerpolitie ontruimde het plein nadat de politie mensen had opgeroepen te vertrekken. Eerder danste men onder meer op auto’s. Dinsdagavond laat meldde de politie dat het “op de meeste plaatsen rustig was”.

Eerder deze week wees Amsterdam het Mecatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlughtlaan-West aan als veiligheidsrisicogebieden, waardoor de politie mensen kon aanhouden en fouilleren. De politie had ook een waterkanon paraat en werkte samen met jeugdwerkers, straatcoaches en buurtvaders en -moeders.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft 35 mensen aangehouden vanwege vuurwerk, het niet legitimeren en het beledigen van de politie. Rond 22.30 uur meldde de politie zeven mensen op het Centraal Station te hebben aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar omstanders. De andere arrestaties waren ‘verspreid over de avond en stad’, aldus de politie. “Na de overwinning van Marokko vierde een groot aantal supporters feest. De overgrote meerderheid gedroeg zich netjes”, benadrukte de politie.”

Rotterdam was druk op het Hofplein, het Kruisplein en de West-Kruiskade in het centrum van de stad. De ME moest op het Kruisplein ingrijpen en een groep onruststokers uit elkaar drijven. Op de Coolsingel ontplofte een vuurwerkbom. Een agent liep gehoorschade op, meldde de politie eerder dinsdagavond.

Utrecht

In Utrecht is dinsdag een persoon aangehouden nadat feestvierders zich plotseling hadden gekeerd tegen de politie aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok. Agenten werden aangevallen met vuurwerk en fietsen. De oproerpolitie verspreidde de groep.

Lees ook:  Nederland registreert vandaag zijn eerste officiële "ijsdag" deze winter

“Wat begon met festiviteiten, eindigde helaas in een confrontatie met geweld tegen politieagenten. Dit is onaanvaardbaar”, zei een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma eerder dinsdag.

Den Haag

De politie in Den Haag heeft “tot nu toe” tien mensen aangehouden voor openlijk geweld of bezit van zwaar vuurwerk, aldus een politiewoordvoerder. De stad had aanvankelijk een feeststemming, maar dat veranderde na een tijdje. Op de Vaillantlaan in de Schilderswijk bekogelden voetbalsupporters de politie met vuurwerk.

De oproerpolitie drong er bij de supporters op aan te vertrekken en dreigde met geweld. De meesten gaven gehoor aan de oproep, aldus de politie. Een paar relschoppers bleven in de buurt en bleven hangen in een paar zijstraten. De oproerpolitie stuurde ze weg, af en toe met hun wapenstok. “Op dit moment lijkt het rustiger te worden”, meldt de politie rond 22.30 uur

Plaats een reactie