Meer dan 140 arrestaties in VK, arrestatie Nederlandse telefoonfraude; Twee verdachten in Almere


De politie van Nederland en het Verenigd Koninkrijk arresteerde een internationale spoofingdienst, iSpoof, die de dienst voor het plegen van helpdeskfraude offline haalde en 142 verdachten arresteerde. Twee verdachten zijn aangehouden in Almere, de rest in het VK, laat de politie donderdag weten.

Criminelen gebruikten iSpoof om hun telefoonnummers te laten lijken op de nummers van bijvoorbeeld banken of overheidsdiensten. Ze belden slachtoffers die zich voordeden als deze diensten en overtuigden hen vervolgens om hen hun privégegevens te geven of geld over te maken. “De financiële schade per slachtoffer kan enorm zijn”, aldus de politie. “Sommige gedupeerden hebben hun spaargeld of pensioenpotje binnen enkele uren zien verdwijnen.”

In een lopend onderzoek naar bankhelpdeskfraude stuitte het team Cybercrime Midden-Nederland op iSpoof, gehost op servers in Almere. Uit onderzoek bleek dat een exploitant van deze dienst in Londen woonde en dat de Londense Metropolitan Police hem al aan het onderzoeken was. De politiekorpsen koppelden daarom hun onderzoeken aan elkaar.

Lees ook:  Rutte: Geweld tegen demonstranten in Iran mag niet onbestraft blijven

Door de servers in Almere af te tappen, ontdekte de politie dat iSpoof-bellers wereldwijd ongeveer 1 miljoen oproepen per maand deden. “In Nederland zijn er waarschijnlijk duizenden telefoontjes per maand”, aldus de politie.

De Londense politie arresteerde op 6 november de eigenaar van iSpoof en de autoriteiten haalden de dienst offline, waarbij de FBI beslag legde op de domeinnaam. De tap in Almere hielp een deel van de iSpoof-gebruikers te identificeren. De politie heeft in totaal 142 verdachten aangehouden, onder wie twee mannen uit Almere van 19 en 22 jaar. De politie verwacht in de toekomst nog meer arrestaties.

De Nederlandse politie herinnerde inwoners van Nederland eraan dat bankmedewerkers nooit telefonisch om hun pincode of persoonlijke gegevens zouden vragen. Ook gaan bankmedewerkers niet bij mensen thuis om bijvoorbeeld bankgegevens te bespreken of kaarten op te halen. “Banken gebruiken geen kluisrekeningen en vragen u nooit om geld naar hen over te maken. Ze zullen je ook nooit vragen om software te downloaden waarmee iemand op een computer of tablet kan kijken.”

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

Als iemand je probeert te overtuigen om een ​​van die dingen te doen, hang dan op en waarschuw de politie, zei de politie.

Plaats een reactie