Meer Amsterdamse gezinnen worstelen met schoolspullen voor kinderen

Image source - Pexels.com


Aan het begin van het nieuwe schooljaar worstelen steeds meer Amsterdamse gezinnen om de benodigde spullen voor hun kinderen te kopen. Hulporganisaties in de Nederlandse hoofdstad merkten een explosieve groei van het aantal hulpvragen, meldt het Parool.

Stichting Leergeld Amsterdam ontving voor komend schooljaar al 3.002 hulpvragen voor hulp bij het kopen van gymschoenen, een fiets naar school, schriften of laptops. In het hele voorgaande studiejaar heeft de stichting in totaal 3.028 kinderen geholpen.

“Het is vooral de afgelopen maanden toegenomen”, zegt Carolien de Jong, manager bij Stichting Leergeld Amsterdam, tegen het Parool. “We zijn complementair. Dus pas als mensen niet in aanmerking komen voor de gemeentelijke voorzieningen, die vooral gericht zijn op het minimumloon, wenden ze zich tot ons. We kijken niet naar het inkomen maar naar het besteedbaar inkomen.”

Door inflatie en stijgende energiekosten “komen steeds meer middeninkomens in de problemen en doen een beroep op ons”, aldus De Jong. “Vorig jaar ontvingen we 67 aanvragen voor basisschoolbenodigdheden zoals schriften en pennen. Dit jaar hebben we al 87 aanmeldingen ontvangen. Dat laat zien hoe nijpend het is in gezinnen op dit moment. Geld kun je maar één keer uitgeven, en meer geld voor de energierekening betekent minder voor boodschappen en andere dingen.”

Een woordvoerder van onderwijswethouder Marjolein Moorman zegt tegen het Parool dat de gemeente ook meer aanvragen voor hulp in de schoolkosten heeft gekregen. “Bij bijna alle armoederegelingen zien we een toename van het aantal aanvragen”, aldus de woordvoerder.

Het Parool deed onderzoek naar scholen in de stad en constateerde dat zowel middelbare als lagere scholen zich zorgen maken over het komende jaar. Tina van der Berg van basisschool Polsstok in Zuidoost zei dat ouders klap na klap proberen op te vangen. “Eerst zagen we moeilijkheden door het coronavirus, nu door de stijgende energierekening. Met iedere ouder die aan de deur klopt, kijken we naar de situatie en hoe we de kinderen het beste kunnen helpen.”

Maryse Knook van de Bijlmer Open School Community zei dat de scholengemeenschap reageerde door komend jaar ontbijt op school aan te bieden. “We gaan het ontbijt op een laagdrempelige manier aanbieden: door kinderen eerder te laten komen en bijvoorbeeld samen naar CNN te kijken en de actualiteit te bespreken. Daarbij leggen we geen nadruk op armoede, maar bieden we wel wat kinderen nodig hebben: een volle maag om goed te leren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?