Medische experts verwachten dit nieuwe jaar een forse toename van vuurwerkletsels


Medische experts verwachten dit nieuwe jaar een forse toename van vuurwerkgerelateerde verwondingen. Nederland verbood consumentenvuurwerk de afgelopen twee jaar vanwege de coronaviruspandemie. Ziekenhuizen vrezen dat consumenten die vuurwerk afsteken nog exorbitanter zullen zijn dan anders nu het weer mag, meldt de Telegraaf.

Dit jaar is voor het eerst het effect van het verbod op vuurpijlen en vuurwerk zichtbaar. De regering verbood dit gevaarlijke vuurwerk – dat de meeste verwondingen en schade veroorzaakt – in 2020. Vanwege het algehele verbod op consumentenvuurwerk tijdens de pandemie zijn de effecten echter nog onduidelijk.

Tjeerd de Faber, oogarts in het Oogziekenhuis, denkt niet dat het verbod op vuurwerk en fakkels voldoende zal zijn om een ​​piek in blessures dit jaar te voorkomen. “Het aantal blessures kan daardoor iets afnemen, maar we zullen zeker niet van de ellende af zijn”, zegt hij tegen de krant.

“Vóór het coronavirus kostte vuurwerk landelijk twee blinde ogen per uur gedogen”, aldus De Faber. “Als je dus acht uur lang vuurwerk mag afsteken, heb je gemiddeld 16 blinde ogen. Het zijn er ook 22 geweest. Maar vorig jaar hoefden we maar één blind oog te behandelen.”

Lees ook:  Gemeenten doen te weinig om discriminatie tegen te gaan, vinden Kamerleden

Oogartsen en spoedeisende hulp pleiten al lang voor een volledig verbod op consumentenvuurwerk vanwege de verwondingen die ze veroorzaken. Meerdere gemeenten hebben plaatselijk vuurwerk verboden, maar aangezien consumenten gewoon naar de volgende plaats kunnen gaan om het af te steken, is het effect op het aantal gewonden gering.

Vuurwerk afsteken met oud en nieuw is voor veel Nederlanders een gekoesterde traditie, maar onder de Nederlanders groeit de steun voor een algeheel verbod gestaag. Dit jaar is 61 procent van de Nederlanders voorstander van een helemaal verbod op consumentenvuurwerk.

Plaats een reactie