Marokkaanse voetbaltrainer veroordeelt rellen in Nederland, België


Walid Regragui, de coach van het Marokkaanse herenvoetbalteam, veroordeelde de rellen in Europese steden na de 2-0 overwinning van zijn team op het WK in de groepsfase. “Het is heel moeilijk om mensen zich zo te zien gedragen. Je moet respect tonen voor het land waar je geboren bent”, zei hij tijdens een persconferentie op woensdag voorafgaand aan de beslissende groepswedstrijd van het team tegen Canada op donderdag. De Amsterdamse politie handhaaft hoe dan ook maatregelen.

Na de grote overwinning van Marokko liep de situatie uit de hand in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Brussel en elders. “Ik denk niet dat het echte Marokkanen zijn. Marokkanen hebben meer respect. In onze cultuur moet je iedereen respecteren”, aldus Regragui.

Marokko heeft na twee wedstrijden vier punten in Groep F en is donderdag bij een gelijkspel of overwinning op Canada verzekerd van een plek in de Ronde van 16. Canada zal de rol van spoiler spelen, aangezien ze al zijn uitgeschakeld. De enige keer dat Marokko een plek wist te bemachtigen in de knock-outfase van het toernooi was tijdens het WK 1986 in Mexico. De huidige selectie bestaat uit de Ajacieden Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui, voormalig Feyenoord-speler Sofyan Amrabat en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Als zijn team zich kwalificeert, hoopt Regragui dat er geen rellen komen. “Je mag blij zijn en feestvieren, maar je moet respect tonen voor iedereen. Ik hoop dat iedereen morgen geniet en dat we daarna allemaal dansen en huilen. Niet huilen van verdriet, maar huilen omdat we bij de laatste 16 zijn gekomen.”

Ondertussen zei de politie in Amsterdam dat ze donderdag “zichtbare en onzichtbare maatregelen” zullen nemen voorafgaand aan de wedstrijd van Marokko tegen Canada, bevestigde een woordvoerder. De politie smeedde een plan vanwege haar inzet om een ​​rel op het Mercatorplein in Amsterdam-West aan te pakken na de overwinning op België.

Welke maatregelen de politie gaat nemen, wil ze niet zeggen. Bij de ongeregeldheden is één persoon aangehouden en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Rechercheurs in de zaak onderzoeken nog steeds verschillende incidenten, zei de woordvoerder.

Na de wedstrijd gingen zo’n vijfhonderd voetbalsupporters de straat op in Amsterdam. Naast het Mercatorplein was het ook druk op Plein 40-45 in Nieuw-West. Het feest veranderde echter al snel in rellen. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken, verkeersborden werden vernield, de ruiten van een bloemenkraam en supermarkt werden ingeslagen en er ontstonden diverse branden. Ook werd een deelauto in brand gestoken. De oproerpolitie, die al stand-by stond, greep uiteindelijk in om de rust te herstellen.

Lees ook:  Politie jaagt op 3 blackface-verdachten in Zwarte Piet-rellen

Plaats een reactie