Man krijgt 6 maanden cel voor valse bommelding op vlucht Dubai naar Schiphol


De rechtbank Noord-Holland heeft een 50-jarige man veroordeeld tot 240 dagen cel, waarvan 44 voorwaardelijk voorwaardelijk, voor het uiten van een valse bommelding in een vliegtuig van Dubai naar Schiphol op 13 juli 2022. Er geldt een proeftijd van 3 jaar aan de straf verbonden en moet de man ook een verplichte psychiatrische behandeling ondergaan, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank.

De man zat op een vlucht van Emirates Airlines naar Schiphol. Hij overhandigde vlak voor de landing een briefje aan een bemanningslid en zei: “Ik zou dat lezen.” Op het briefje stond: “Dit is geen grap. Ik heb hier een bom om te landen.’

Het bemanningslid belde de piloot om te helpen bij het oplossen van de situatie, waardoor de copiloot het vliegtuig alleen moest landen terwijl hij continu contact hield met de luchtverkeersleiding.

De rechtbank veroordeelde de man voor het maken van een valse bommelding in het vliegtuig. De rechtbank noemde het een ernstig misdrijf dat angst veroorzaakte bij de bemanningsleden en medepassagiers op de vlucht. De dreiging bracht ook de veiligheid van de vlucht in gevaar omdat de verdachte de aandacht van de piloot afleidde van zijn taken.

Lees ook:  Brandwondencentra hebben sinds november 26 kinderen met ernstige vuurwerkwonden behandeld

De verdachte uitte in 2020 ook een nepbomdreiging, maar die zaak werd vanwege zijn gezondheidstoestand geseponeerd. Tijdens dat verhoor zei de man dat hij had gedreigd omdat hij hulp zocht. In dit proces zei hij dat de twee situaties vergelijkbaar waren.

Op advies van een therapeut oordeelde de rechtbank dat de man niet volledig verantwoordelijk was voor zijn daden omdat hij leed aan waanbeelden. De reclassering schatte de kans op herhaling in als gemiddeld. De psychiater zei dat herhaling hoogstwaarschijnlijk samenvalt met toekomstige wanen. De rechtbank beval de verdachte daarom om zich in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg te laten behandelen.

Plaats een reactie