Loonkloof wordt groter nu top-CEO’s flinke bonussen ontvangen na coronavirus

Image source - Pexels.com


In 2021 stegen de lonen van top-CEO’s met 32 ​​procent – ​​in schril contrast met de stijging van de collectief overeengekomen lonen met 2,2 procent. Het inkomen van bestuursvoorzitters komt daarmee op ongeveer 40 keer dat van hun gemiddelde werknemer, aldus de Volkskrant.

Deze toename van de loonkloof kan deels worden toegeschreven aan het onverwacht snelle herstel van de economie vorig jaar van de coronaviruspandemie. Dit leidde ertoe dat 112 grote bedrijven de verwachtingen overtroffen en bonussen in de zakken van hun CEO’s stopten.

Volgens een onderzoek van De Volkskrant was Lucian Grainge, het hoofd van Universal Music Group, de top-beloonde CEO in Nederland. Na Grainge volgden Glenn Fogel van Booking, Bob van Dijk van Prosus en Carlos Tavares van Stellantis, het Amsterdamse moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Fiat. Nancy McKinstry van Wolters Kluwer maakt de top vijf compleet.

De bonussen waren niet zonder controverse. “Het is ongelofelijk om te zien hoe de top van het bedrijfsleven verzilverd heeft, terwijl steeds meer medewerkers het einde van de maand amper halen nu de lonen ver achterblijven bij de inflatie”, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga tegen De Volkskrant.

Eumedion-directeur Rients Abma vertelde aan De Volkskrant dat, vanwege de onzekerheid begin 2021 als gevolg van de coronaviruspandemie, criteria voor bonussen zijn vastgesteld op “een niet erg uitdagend niveau”. Dit jaar zullen aandeelhouders ervoor zorgen dat de prestatiedoelstellingen hoger worden gesteld en “niet terugdeinzen om tegen beloningen te stemmen.”

Ook werkgeversvereniging VNO-NCW constateerde de groeiende loonkloof. “Je ziet liever dat de inkomensverschillen binnen een bedrijf niet te groot zijn en niet toenemen”, zegt de vereniging in een verklaring. “Zeker in deze onzekere tijd waarin veel huishoudens en ondernemers het zwaar hebben.”

Ondertussen liep de inflatie in Nederland in juli weer op tot 11,6 procent, wat vooral tot uiting komt in hogere voedsel- en energieprijzen. Middeninkomensgezinnen in Nederland hebben moeite om hun energierekening te betalen. Het CPB voorspelt dat 1,2 miljoen huishoudens in financiële problemen komen als de prijzen op het huidige niveau blijven of verder stijgen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?